Καστοριά: Παραβατική αρκούδα που μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος

Ο «Πλατώνης» η αρκούδα είχε την τάση να διασχίζει κολυμπώντας τη λίμνη καστοριάς αναζητώντας ελάφια. Μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή, σύντομα όμως επέστρεψε μόνη της στον τόπο του εγκλήματος.

«Πρόκειται για συνήθη πρακτική των ζώων να επιστρέφουν εκ νέου στο περιβάλλον που είχαν γνωρίσει η ζήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ως βιότοπο τους» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Σπύρος Ψαρούδας, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για επιστροφή του ζώου που απομακρύνθηκε στις 23 Ιουλίου με ειδική επιχείρηση της οργανωσης.

Στο 90% των περιπτώσεων που αρκούδες αναισθητοποιούνται και μεταφέρονται από κατοικημένες περιοχές στα ορεινά «τα ζώα επιστρέφουν στο προηγούμενο χώρο τους» αναφέρει.

Ο Πλατώνης είχε μεταφερθεί αναίσθητος σε άλλη περιοχή πριν απο ένα μήνα (Καλλιστώ)

«Έτσι έγινε και με τον Πλατώνη, το περιμέναμε ότι θα συμβεί και τον παρακολουθούμε κάθε λεπτό μέσω των σημάτων που λαμβάνουμε από το κολλάρο που τοποθετήσαμε».

Η ομάδα άμεσης επέμβασης που έχει συσταθεί στην περιοχή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του δασαρχείου, της κτηνιατρικής υπηρεσίας, θηροφύλακες και μέλη των οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», χρησιμοποιεί κροτίδες και ηχητικά σήματα για ενοχλεί το ζώο και να το ενθαρρύνει να απομακρυνθεί.

Ο Πλατώνης είναι ένας αρσενικός αρκούδος ηλικίας 4 με 5 ετών που επανειλημμένα διέσχιζε κολυμπώντας τη λίμνη Καστοριάς με προορισμό τη χερσόνησο του Προφήτη Ηλία.

Εκεί τρεφόταν με τα εντόσθια ελαφιών του είδους «πλατώνι» (επιστημονική ονομασία Dama dama) που ζουν περιφραγμένα.

Παραμένει άγνωστο πώς τα πλατώνια, ελάφια του είδους Dama dama, έφτασαν στην Καστοριά (CC BY-SA 4.0)

«Tο ζώο παραβίασε τον φράκτη και τράφηκε με ορισμένα από τα ελάφια που κατά πάσα πιθανότητα ήταν άρρωστα ;h ήδη νεκρά». Στα νεκρά ζώα «δεν εντοπίστηκαν σημάδια επίθεσης η τραυματισμού τους από τα νύχια της αρκούδας».

Στην Ελλάδα, τα ελάφια Dama dama ζουν σε άγρια κατάσταση μόνο στην Καστοριά. Για το πώς βρέθηκαν περιφραγμένα στην Χερσόνησο του προφήτη Ηλία ο διευθυντής της Καλλιστώ δήλωσε άγνοια.

Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν ηλεκτροφόροι φράκτες.