Βέλγιο: Παρατείνει για 10 χρόνια τη λειτουργία των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε η χώρα να συνεχίσει να αξιοποιεί τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της για δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προγραμματιζόταν, αφού οι Βρυξέλλες ζύγισαν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά το ξέσπασμα της σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Παρασκευή ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν

Η απόφαση μεταφράζεται στο ότι ο σταθμός Tihange 3, κοντά στη Λιέγη (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters), στα σύνορα με τη Γερμανία (1.038 μεγαβάτ), καθώς και ο σταθμός Doel 4, κοντά στην Αμβέρσα (1.039 MW), θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί για δέκα χρόνια η διάρκεια ζωής των δύο πιο πρόσφατων πυρηνικών αντιδραστήρων» του Βελγίου, διευκρίνισε ο κ. Ντε Κρο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς αυτούς, τη γαλλική Engie, η οποία εργαζόταν βάσει της υπόθεσης εργασίας πως θα έκλειναν το 2025. Ενδέχεται να απαιτηθεί μεγάλη δημόσια δαπάνη για τη νέα συμφωνία.

Ο κ. Ντε Κρο σημείωσε ακόμη πως τα σχέδια του Βελγίου δεν αφορούν μόνο την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Περιλαμβάνουν επίσης έργα για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βελγικό ενεργειακό μείγμα.

Ενεργειακή «ανεξαρτησία»

Η υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στράτεν είπε πως βάσει των κυβερνητικών σχεδίων το Βέλγιο θα εξασφαλίζει ως το 2030 κάπου 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο…) ενώ η χρήση πετρελαίου και αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% συνολικά, εν μέρει χάρη στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Για τον κ. Ντε Κρο, η παράταση «θα επιτρέψει να ενισχύσουμε την (ενεργειακή) ανεξαρτησία της χώρας μας» με φόντο τη γεωπολιτική αναταραχή.

Η δέσμευση η χώρα να προχωρήσει προοδευτικά στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε εγγραφεί στη βελγική νομοθεσία το 2003.

Η μισή και πλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο Βέλγιο το 2021 παρήχθη από τους πυρηνικούς της σταθμούς, κατά δεδομένα του διαχειριστή του δικτύου Elia.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να επανεξετάζουν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, που προμηθεύει πάνω από το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γηραιά Ηπειρο, κυρίως στη Γερμανία, στην Ιταλία και κεντροευρωπαϊκά κράτη.