Κλιματική αλλαγή: Δραματική επιτάχυνση στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών απειλεί τις ΗΠΑ

 - OnCamera.gr

H στάθμη της θάλασσας γύρω από τις ΗΠΑ θα ανέβει μέχρι και 30 εκατοστά τα επόμενα 30 χρόνια, όσο ανέβηκε στη διάρκεια των προηγούμενων 100 ετών, προειδοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Μέχρι το 2005, οι πλημμύρες μέτριας έντασης αναμένεται να συμβαίνουν περισσότερο από 10 φορές συχνότερα σε σχέση με σήμερα» δήλωσε η Νικόλ Λεμπέφ της NOAA.

Αυτό σημαίνει ότι πλημμύρες που συνέβαιναν κάθε 2-5 χρόνια θα συμβαίνουν πολλές φορές τον χρόνο σε κάποιες περιοχές, επισήμανε.

Η άνοδος της στάθμης λόγω της κλιματικής αλλαγής αφήνει ευάλωτες τις ακτές στις ισχυρές καταιγίδες, μπορεί όμως να αυξήσει τα πλημμυρικά φαινόμενα και στη διάρκεια της απλής πλημμυρίδας.

Η άνοδος της στάθμης μέχρι το 2050 αναμένεται να είναι υψηλότερη στην ανατολική ακτή από ότι στην πλευρά του Ειρηνικού λόγω της υποχώρησης του εδάφους στην ακτή του Ατλαντικού.

Η άνοδος αυτή είναι αναπόφευκτη όποια μέτρα κι αν ληφθούν κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η NOAA στη νέα έκθεσή της, ωστόσο τα μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης θα μπορούσαν να περιορίσουν την άνοδο το δεύτερο μισό του αιώνα.

«Τα νέα δεδομένα για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών είναι η τελευταία επιβεβαίωση ότι η κλιματική κρίση αναβοσβήνει με κόκκινο συναγερμό» δήλωσε σχολιάζοντας την έκθεση η Τζίνα ΜακΚάρθι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.

Η έκθεση της NOAA βασίστηκε σε μετρήσεις της ανόδου, δορυφορικές παρατηρήσεις και μαθηματικά μοντέλα του κλίματος που χρησιμοποιεί η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), αναφέρει το in.gr

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος της στάθμης προκαλείται από το λιώσιμο παγετώνων αλλά και τη διαστολή του νερού λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την IPCC, μέχρι τα τέλη του αιώνα η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει το καταστροφικό επίπεδο των 60 εκατοστών, οπότε εκατοντάδες εκατομμύρια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ