Λακωνία: Εντοπίστηκαν κρούσματα φυματίωσης των αιγοπροβάτων

Λακωνία: Εντοπίστηκαν κρούσματα φυματίωσης των αιγοπροβάτων – Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κτηνοτρόφους της Λακωνίας καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα φυματίωσης σε αιγοπρόβατα.

Η φυματίωση των αιγοπροβάτων είναι μία ασθένεια πολύ μεταδοτική ανάμεσα στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο και επιπλέον να βάλει σε κίνδυνο και την υγεία μας.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), επικαλείται πληροφορίες από την κτηνιατρική υπηρεσία Λακωνίας σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζονται κρούσματα φυματίωσης των αιγοπροβάτων στην περιοχή, αυξάνοντας όπως είναι επόμενο την ανησυχία των κτηνοτρόφων.

«Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ανοιχτές τιμές των προϊόντων, τη γενικότερη πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στη συνεχή εγκατάλειψη της παραγωγής από βιοπαλαιστές αγρότες, προστίθεται τώρα η αγωνία, για το αν θα καταφέρουμε να προφυλάξουμε τις οικογένειές μας και τα ζώα μας», επισημαίνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται να μείνουμε αδιάφοροι στη νέα κατάσταση» αλλά και ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι χιλιόμετρα μακριά από τα μαντριά μας και άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ζώα μας».

κρούσματα
51z95VCJSL

Έλεγχοι σε όλα τα κοπάδια
Για το λόγο αυτό ζητά ελέγχους σε όλα τα κοπάδια, χωρίς επιβάρυνση των παραγωγών, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταβλικών εγκαταστάσεων από τη μετάδοση της αρρώστιας, πλήρη αποζημίωση όλων αυτών που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος για τη χαμένη παραγωγή για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού, επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές σε περίπτωση καραντίνας και μέχρι τη λήξη της, πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο, αλλά και να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, αναφέρει το in.gr