Τρεις κλίμακες επιδότησης στο ρεύμα

κλίμακες - OnCamera.gr
κλίμακες - OnCamera.gr

Σε νέα ανακοίνωση για τις τρεις κλίμακες επιδότησης προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τα οικιακά τιμολόγια. Με βάση με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός στόχος των κρατικών παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου είναι η στήριξη των νοικοκυριών, η ενεργειακή επάρκεια και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κυβερνητικό μοντέλο περιλαμβάνει τρεις κλίμακες επιδότησης για τα οικιακά τιμολόγια, σημαντικά κίνητρα και μπόνους για όσους καταφέρουν να εξοικονομήσουν από 5% έως 15% στον λογαριασμό τους και οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο όπου πρακτικά πριμοδοτεί όσους έχουν ήδη χαμηλή κατανάλωση και καταφέρουν να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τους ακόμα περισσότερο.

Το μοντέλο αυτό αφορά όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
Στο σύνολο των καταναλωτών, αν ένα νοικοκυριό μειώσει 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Αναλυτικότερα…

Κερδισμένοι είναι όσοι ανήκουν στην πρώτη κλίμακα, όσοι καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση τους και όσοι έχουν ήδη Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Την μεγαλύτερη επιδότηση θα λάβουν οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς θα γίνει απορρόφηση του 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Στους κερδισμένους ανήκουν οι καταναλωτές της πρώτης κλίμακας, οι οποίοι έχουν ήδη τις χαμηλότερες καταναλώσεις (έως περίπου 500KWh/μήνα) και θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις (436 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Σειρά έχουν τα νοικοκυριά της δεύτερης κλίμακας (από 501 έως 1000 KWh/μήνα) με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όσοι λάβουν επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο νέο κυβερνητικό μοντέλο δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει και μπόνους εξοικονόμησης.

Ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν για «υποχρεωτική» εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, απορροφώντας το 80% της αύξησης.