«Από τον Μπουτζά στο Ν. Βουτζά» εκδήλωση μνήμης

εκδήλωση - OnCamera.gr
εκδήλωση - OnCamera.gr

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα «Από τον Μπουτζά στο Νέο Βουτζά» διοργανώνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:30 ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη Νέου Βουτζά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, ο οποίος εορτάζει, φέτος, τα 10 χρόνια από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του, με το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας να συμμετέχει και να ντύνει την εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

  • Ο πατήρ Γρηγόριος Λιέπουρης, ο οποίος θα περιγράψει τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνοϊερομάρτυρα-Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γεωργίου Αρχατζικάκη, στον Μπουτζά της Σμύρνης από τους Τούρκους, στις 27 Αυγούστου του 1922.
  • Ο φιλόλογος-λαογράφος κ. Θοδωρής Κοντάρας θα αναφερθεί, με τον ιδιαίτερα γλαφυρό του τρόπο, στον Μπουτζά, «το λουλουδένιο χωριό της Σμύρνης», όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν οι Μικρασιάτες.
  • Ο ιατρός-συγγραφέας κ. Ευάγγελος Μαυρουδής θα ξαναφέρει στην μνήμη των παρευρισκομένων, πώς και γιατί οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες από τον Μπουτζά επέλεξαν και δημιούργησαν τον Οικισμό του Νέου Βουτζά, στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους, 3 δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό τους.
  • Η φιλόλογος -ιστορικός κα Λίτσα Ρίζου θα συνδέσει «ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ», δίνοντας το πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον κόσμο μας.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από τον Μπουτζά της Σμύρνης και θα υπάρχει Έκθεση με φωτογραφίες από οικογενειακά αρχεία κατοίκων του Νέου Βουτζά.