Επίσκεψη Βασιλόπουλου στο Ρωμαϊκό Βαλανείο

Βαλανείο Ραφήνας
Ρωμαϊκό Βαλανείο

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκίνησε η αρχαιολογική ανασκαφή στο Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας. Φυσικά το παρόν έδωσε για άλλη μια φορά ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος, ο οποίος συνομίλησε με τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Στυλιανό Κατάκη και τον Προιστάμενο του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Βαγγέλη Νικολόπουλο. Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον χώρο του Ρωμαϊκού Βαλανείου που βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Φλέμινγκ. Οι ανασκαφές θα διαρκέσουν δυο εβδομάδες. Φοιτητές του Πανεπιστημίου θα συμμετέχουν στις ανασκαφές.

Ρωμαϊκό Βαλανείο

Λίγα λόγια για το Ρωμαϊκό Βαλανείο ….

Το Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας, τη δεκαετία του ’70, τον περασμένο αιώνα δηλαδή, με αφορμή έργα της τότε κοινότητας Ραφήνας, βρέθηκαν τυχαία λείψανα ενός αρχαίου οικοδομικού συγκροτήματος.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που θεώρησε υποχρέωσή της να το διερευνήσει, αποκάλυψε ένα σύμπλεγμα δωματίων καταρχήν λουτρικού χαρακτήρα και στη συνέχεια φρόντισε να απαλλοτριώσει τον χώρο.

Όμως, μετά από 45 χρόνια, ο χώρος αυτός έμενε αταύτιστος και παρόλο που το μνημείο ήταν ιστάμενο και καθαριζόταν, βρισκόταν σε κίνδυνο ως προς την περαιτέρω διατήρησή του.

Έτσι, το 2012 η τότε Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αττικής αποφάσισε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τον συνάδελφο αρχαιολόγο, επίκουρο καθηγητή της Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Στυλιανό Κατάκη.

Από το 2013, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα συστηματικής ανασκαφικής έρευνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, με σκοπό να δούμε ποιος είναι ο χαρακτήρας του μνημείου και αν σχετίζεται, τόσο το ίδιο όσο και ο περιβάλλων χώρος του, με τον αρχαίο δήμο Αραφήνος.