«Επτά σπίτια κινδυνεύουν να βυθιστούν σήμερα» – SOS από τους κατοίκους του Νέου Βουτζά

Συνολικά επτά σπίτια απειλούνται να «πνίγουν» στο ρέμα του Νταού και οι κάτοικοι ψάχνουν άρον άρον νέα σπίτια.

Όλα άρχισαν όταν σπίτι βυθίστηκε τρία μέτρα ύστερα από την καθίζηση που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και η χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών.

Σπίτια στον Νέο Βουτζά έχουν υποχωρήσει μαζί με το έδαφος. Η καθίζηση από τα 20 εκατοστά έχει φτάσει στα τρία μέτρα, με τους κάτοικους να λαμβάνουν χαρτί εγκατάλειψης των σπιτιών τους.

Τι λένε οι κάτοικοι

«Μας έστειλαν χαρτί και εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα. Το σπίτι κατρακυλάει. Χρειαζόμαστε άμεσα στήριξη και γρήγορα έργα πριν φύγουν και τα υπόλοιπα σπίτια» δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα.

Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο ξεκίνησε από τον περσινό Απρίλιο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι τελευταίες 3 εβδομάδες ήταν καθοριστικές.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε σχετικά ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.

«Είμαστε 25 ημέρες εδώ. Το φαινόμενο ξεκίνησε από τους 20 πόντους. Ειδοποιήσαμε τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα. Το φαινόμενο εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρα και βάθος 40 μέτρων. Όταν μπήκε η περιοχή στο σχέδιο, πούλησαν οικόπεδα πάνω στο ρέμα, δεν έγινε γεωλογική μελέτη. Η φωτιά που εξαφάνισε το δάσος επιτάχυνε το γεωλογικό φαινόμενο. Σήμερα εγκαταλείφθηκαν δύο σπίτια, το διπλανό σπίτι έχει πάθει μεγάλες υλικές ζημιές, πρέπει να γίνει κατεδάφιση και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι άμεση αναγκαιότητα να φύγει το βάρος από το συγκεκριμένο σημείο. Μίλησα με το υπουργείο Υποδομών και σήμερα αναμένονται τα κλιμάκια. Σήμερα κινδυνεύουν πέντε σπίτια που είναι σε αυτή τη ζώνη. Αλλά δεν έχουν γίνει γεωλογικές μελέτες ποτέ στην περιοχή. Ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στο φαινόμενο είναι η φωτιά. Κάναμε αίτημα ως δήμος να ενταχθούν στους πυρόπληκτους οι ιδιοκτήτες» περιέγραψε ο κ. Μπουρνούς.

in.gr