Δήμος Παλλήνης: Αντιπυρική περίοδος 01/05/2022 – 31/10/2022

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου,

1 η Μαΐου έως 31 η Οκτωβρίου 2022, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Παλλήνης, υπενθυμίζει τα κάτωθι μέτρα πρόληψης, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς

:1. Διατηρούμε τα οικόπεδα, και τους δρόμους μας καθαρά από ξερά χόρτα και κλαδιά.

2. Δεν καίμε τα υπολείμματα των παραπάνω καθαρισμών ούτε στο έδαφος, ούτε σε βαρέλι.

3. Δεν κάνουμε θερμές εργασίες στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο όπως ηλεκτροκόλληση, τροχό κοπής μετάλλων, οξυγονοκόλληση, αλυσοπρίονα κ.λ.π..

4. Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε δασικές περιοχές και σε μέρη όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.

5. Όταν ταξιδεύουμε δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα από το παράθυρο του οχήματός μας.

6. Δεν παρκάρουμε τα οχήματά μας, σε μέρη όπου υπάρχουν ξερά χόρτα διότι ο ζεστός καταλύτης διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

7. Προβαίνουμε σε σωστή συντήρηση των οχημάτων μας διότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση των οχημάτων,(κυρίως βαρέως τύπου), μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά στα ακαθάριστα χόρτα ή στα ακαθάριστα πρανή των δρόμων.

8. ΤΗΛΕΦΩΝΟ 199 ή στο 112Ειδικότερα οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΝΟΜΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΕΣ και ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ και ΛΟΙΠΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, σύμφωνα με την με αριθμό 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη και το άρθρο 96 του Ν. 3852/2021 θα πρέπει να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα κάτωθι:Α.) Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.

Απομάκρυνση της καύσιμηςφυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.Β.) Κλάδεμα της κόμης των δένδρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθαίας διαμέτρου (περίπου 1,5 μέτρα) και το 50% της κόμης τους.Γ.) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.Δ.) Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού (άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα).Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής ΠροστασίαςΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ