Βαλέζα: Ένα έθιμο 138 ετών αναβίωσε στη Μαλακάσα

Η περίφημη «Βάλεζα» αναβίωσε και πάλι στη Μαλακάσα μετά το 2019, τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και την υποτυπώδη γιορτή που έγινε το 2022. Με διοργανωτή τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλακάσας «Φύση και Δράση» και τις γυναίκες του χωριού το έθιμο της «Βάλεζας» έχει τις ρίζες του το 1885 όταν οι πρώτες αρβανίτικες οικογένειες έφτασαν στην περιοχή για να εργαστούν στο κτήμα του τσιφλικά Ανδρέα Συγγρού.

Βάλεζα σημαίνει χορός γύρω από τη φωτιά. Έτσι και έγινε και χθες βράδυ στη Μαλακάσα. Πλάι στη φωτιά που κάηκε ομοίωμα του Καρνάβαλου αντάμωσαν, διασκέδασαν, χόρεψαν και μεταλαμπάδευσαν το σπάνιο έθιμο στους νεότερους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Φατσή καλωσόρισε τους επισκέπτες, ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαγιάννη για τη συμπαράσταση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Μαλακάσας Σπύρο Λίτσα και όσους και όσες βοήθησαν να γίνει η εκδήλωση.
«Οι πρώτοι κάτοικοι στην περιοχή της Μαλακάσας ήρθαν μετά το 1880 και ζούσαν μέσα στη μάντρα του Συγγρού. Ήταν ένα συγκρότημα με μικρά πέτρινα σπίτια όπου έμεναν οι κολίγοι και είχε διοικητήριο, στάβλους και αποθήκες. Δυστυχώς όλα αυτά δεν σώζονται, καταστράφηκαν όταν επί χούντας η ΜΟΜΑ του στρατού πήρε εντολή να γκρεμίσει τις πέτρινες εγκαταστάσεις της μάντρας του Συγγρού, ακόμα και το πολύ ωραίο πέτρινο κτίριο που στέγαζε της αστυνομίας. Ήταν ένα έγκλημα. Η περιοχή είχε παρθένο δάσος και οι πρόγονοι μας ανέλαβαν και έφτιαξαν αμπέλια, στάρια και κερασιές. Η Βάλεζα ήταν η ετήσια αποκριάτικη εκδήλωση. Ηταν η διασκέδαση των κατοίκων. Με περηφάνια αναβιώνουμε το έθιμο το οποίο συνδυάζονταν με πειράγματα, μεταμφιέσεις και αθυροστομίες που ήταν ένα είδος απελευθέρωσης», είπε η αντιπρόεδρος Αθηνά Νταλιάνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο αντιδήμαρχος Μαλακάσας Γιώργος Παπαγιάννης, ο αντιδήμαρχος Αυλώνα Νίκος Τζεβελέκος, ο αντιδήμαρχος Χαλκουτσίου Ανδρέας Γαζβινιάν, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Άγγελος Καλύβας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Διονύσης Καμπιώτης, Βασίλης Μπιλίρης, Χρήστος Σαμπάνης, Αναστάσιος Δέδες, Πέτρος Δέδες, Κωνσταντίνος Λίτσας, Παναγιώτης Πέππας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας Σπύρος Λίτσας και οι τοπικοί σύμβουλοι Γεωργία Βάθη Γαζβινιάν, Βασίλης Αλεξανδρόπουλος, Βαρβάρα Σιδέρη, Κατερίνα Μπακόλα, Ευαγγελία Σημαντήρη, Θωμάς Μακροδημήτρης, εκπρόσωποι συλλόγων, κλιμάκιο της ΣΕΑΔ και Εθελοντικών ομάδων και πλήθος κόσμου.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=SsKYP60GlGU