Ενημερωτική συνάντηση στο Δήμο Δελφών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Η σημασία των καθαρισμών και η σύνταξη σχεδίου προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών

Ενημερωτική συνάντηση για το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου 2023 έως 31 Οκτωβρίου 2023), πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου 2023.
Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρίλαος Αγαπητός, ο νέος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Ανδρέας Σολτάτος, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δελφών κ. Αθανάσιος Μανανάς, ο Υποδιοικητής Π.Υ. Άμφισσας Αντιπύραρχος Ιωάννης Πολίτης, ο Ανθυποπυραγός Ανδρέας Μαυροδήμος, ο Πυρονόμος Κουλουμπούρος Δημήτριος, Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Δελφών καθώς και υπάλληλοι του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, αρχικά χαιρέτησε την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης οργάνωσης και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου εάν παραστεί ανάγκη όλοι να έχουν γνώση του κοινού σχεδιασμού.
Ο Δήμαρχος εστίασε στις δύο σημαντικές ενότητες της ενημερωτικής συνάντησης, οι οποίες ήταν:
α) ο καθαρισμός και η αποψίλωση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και ακάλυπτων χώρων και
β) η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή
Ο κ. Ταγκαλής εστιάζοντας περισσότερο στη δεύτερη ενότητα και στην εντολή που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες να συνταχθούν τα σχετικά σχέδια ανά κοινότητα, τόνισε πως στην παρούσα φάση και με δεδομένο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο θα πρέπει όλοι να βρουν ένα γενικό κοινό βηματισμό, ο οποίος θα προκύψει από τις συναντήσεις-συζητήσεις που είναι εξέλιξη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Η σημερινή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την επεξεργασία των παραπάνω σχεδίων και στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Π.Υ. Φωκίδας Πύραρχος Παναγιώτης Μπαλτάς, ο Αστυνομικός Υποδ/ντής Δ/νσης Αστυνομίας Ν. Φωκίδας κ. Χρήστος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Άμφισσας κ. Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο κ. Νικόλαος Σαράντης ως εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ και η Δ/ντρια της Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Σπυριδούλα Βασιλειάδη.
Ο Αντιδήμαρχος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρίλαος Αγαπητός, ενημέρωσε για τις δύο κατηγορίες προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών, την ολική και τη μερική, ανάλογα με το εάν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός του οικιστικού ιστού των κοινοτήτων, καθώς και για τη διαδικασία καταγραφής σημαντικών στοιχείων ανά περιοχή (διανεμήθηκε σχετικό έγγραφο στους παρευρισκόμενους).
Ο Ανθυποπυραγός Ανδρέας Μαυροδήμος αναφέρθηκε στο ρόλο του καθενός εμπλεκόμενου, στη σημασία του σωστού δικτύου επικοινωνίας, σε γενικές γραμμές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εκκένωση μίας περιοχής αν παραστεί ανάγκη, καθώς και στη σπουδαιότητα που έχει η από πριν οργάνωση για την άρτια εφαρμογή του σχεδίου. Ο Αντιπύραρχος Ιωάννης Πολίτης χαρακτήρισε τους Προέδρους των Κοινοτήτων άμεσους συνεργάτες της Πυροσβεστικής, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων, στις ομάδες των εθελοντών που επίσης έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς και στα μέτρα πρόληψης σε ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.