Πόλος έλξης η έκθεση του σπουδαίου εικαστικού Σπύρου Λύτρα στην Άμφισσα
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και απέσπασαν το θαυμασμό όλων

Με το σύνολο των παρευρισκόμενων να εκφράζουν το θαυμασμό τους για τα έργα του σπουδαίου διεθνούς εικαστικού Σπύρου Λύτρα, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας, τα εγκαίνια της ατομικής του έκθεσης με τίτλο «Συνάντηση».
Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Δελφών για την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως τις 7 Μαΐου 2023.
Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ευχαρίστησε το σπουδαίο εικαστικό για την αποδοχή της πρόσκλησης, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την περιοχή η φιλοξενία των έργων του, συνδέοντάς τα μάλιστα με το ιστορικό γεγονός της Απελευθέρωσης και τον εορτασμό του. Ο κ. Σπύρος Λύτρας, από μέρους του, ευχαρίστησε το Δήμο για τη συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης, εστιάζοντας στη διαδρομή που αυτή έχει ακολουθήσει έως σήμερα, το Παρίσι, την Αθήνα και τώρα πλέον την Άμφισσα.
Ο καταξιωμένος εικαστικός Σπύρος Λύτρας, με καταγωγή από την Ιτέα, μετά από επιτυχημένες ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσιάζει την ατομική του έκθεση «Συνάντηση» σε ένα διαρκές ταξίδι της από το Παρίσι στην Αθήνα, με τελικό της προορισμό το νομό καταγωγής του. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν σειρά έργων του στα οποία οι μορφές αποδίδονται με περιγεγραμμένα σώματα και με καθηλωτικά μάτια, απαρτισμένες από μικρά, κλειστά γεωμετρικά σχήματα που ενέχουν εσώτερες ανταποκρίσεις, όπως συνέβαινε στη ζωγραφική του ύστερου ευρωπαϊκού 19ου αιώνα, όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Παυλόπουλος.
Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν ο κ. Ιωάννης Μπούγας, Βουλευτής Φωκίδας, η κ. Ασπασία Μανδρέα πρ. Βουλευτής Φωκίδας, η κ. Παναγιώτα Γαζή, πρ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Δελφών, κ. Νικόλαος Κατσικούλης, οι Αντιδήμαρχοι Δελφών, κ.κ. Νικόλαος Λουπάκος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γεώργιος Τσατσαρώνης, Ευθύμιος Γρίβας και Χρυσούλα Σεγδίτσα-Πονήρη, ο κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας, ο κ. Αθανάσιος Μανανάς, Γενικός Γραμματέας Δήμου Δελφών, η κ. Αμαλία Παπαϊωάννου, Δ/ντρια Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, καθώς και δεκάδες πολίτες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι το παρών στα εγκαίνια, τιμώντας το Σπύρο Λύτρα, έδωσαν γνωστοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, μεταξύ αυτών, οι ηθοποιοί κ. Κάρμεν Ρουγγέρη, κ. Άριελ Κωνσταντινίδη και κ. Χριστίνα Κουλουμπή, οι εικαστικοί κ. Μάγδα Αποστόλου και κ. Πέτρος Ματζάκος κ.α..

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο που διατίθεται δωρεάν και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών.
Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου – 7 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή 11:00- 14:00 και 18:00- 21:00