«Μικρασία 100 χρόνια μετά» – Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Δήμου Χαλανδρίου

«Μικρασία 100 χρόνια μετά» – Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Δήμου Χαλανδρίου

«Μικρασία 100 χρόνια μετά» – Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Δήμου Χαλανδρίου

Ο Δήμος Χαλανδρίου, τιμώντας τον προσφυγικό ελληνισμό και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ έρευνας «Μικρασία 100 χρόνια μετά», το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή την Πέμπτη 12 & την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, στον κινηματογράφο «Αθηνά», στις 21.00.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ έρευνας που ακολουθεί τα αχνάρια των προσφύγων του Χαλανδρίου, οι οποίοι με μόχθο και πολύχρονη προσπάθεια, κατάφεραν να ξαναφτιάξουν μια νέα ζωή και να μπολιάσουν δημιουργικά τη νέα πατρίδα όχι μόνο με τον πολιτισμό αλλά και με τους αγώνες τους.
Σίμος Ρούσσος: «Οφειλόμενη τιμή στον προσφυγικό ελληνισμό της πόλης μας»

«Η παραγωγή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, όπως και όλες οι δράσεις που οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι οφειλόμενη τιμή στον προσφυγικό ελληνισμό της πόλης και απανταχού. Γιατί, ακόμα παραδειγματιζόμαστε από τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης αυτών των ανθρώπων που ό,τι συμφορά κι αν τους βρήκε ξανασηκώθηκαν όρθιοι και ξεκίνησαν τη ζωή τους από την αρχή. Ξαναστέριωσαν τις οικογένειες και τη χώρα τους, με μόνο εφόδιο την πίστη, τα χέρια τους, ακόμη και την απελπισία, ξανά και ξανά… αυτό έκαναν οι Μικρασιάτες το 1922, το 1945, το 1949», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ.
«Η έρευνα και η κάμερα του ντοκιμαντέρ εστίασε στις αυθεντικές αφηγήσεις των κατοίκων των προσφυγικών συνοικισμών, στοχεύοντας να καταγράψει όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής τους, η οποία δημιούργησε και έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ιστορική συνέχεια», σημείωσε ο σκηνοθέτης Αντώνης Τσάβαλος και πρόσθεσε:
«Η κοινότητα των προσφύγων στο Δήμο Χαλανδρίου αλλά και σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνει την αδιάκοπη συνέχεια της δημιουργικής έκφρασης των ανθρώπων σε κάθε νέα συνθήκη διαβίωσης, καταδεικνύοντας έτσι τη θαυμαστή προσπάθειά τους για δημιουργία».
Η έρευνα, η καταγραφή και η συλλογή των μαρτυριών έγινε με φροντίδα σε διάστημα έξι μηνών, δημιουργώντας τελικώς ένα σύνολο αρχειακού υλικού, μια αρχειακή “βιβλιοθήκη” μαρτυριών, που αντανακλά το διαχρονικό πολιτισμικό γίγνεσθαι των Μικρασιατών. Η καταγραφή αυτή είναι διαθέσιμη για μελέτη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ως αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Θοδωρής Κωνσταντίνου
Μοντάζ: Γιώργος Αλεφάντης
Κωστής Κοντογιώργος
Εκτέλεση Παραγωγής: filmellon
Παραγωγή: Δήμος Χαλανδρίου
Πρεμιέρα
Πέμπτη 12 & Παρασκευή 13 Ιανουαρίου
στις 21.00
Κινηματογράφος «Αθηνά»
Σολωμού 18, Πλ. Χαλανδρίου
Είσοδος ελεύθερη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/M4VMEghLvy0 Με αφορμή τη συνταρακτική υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες, η εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» κάλεσε και φιλοξένησε τον διακεκριμένο Δικηγόρο…

https://youtu.be/rxB0hblc5ZY Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο Μάκης Κιάμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. «Όσο μπορούμε, είμαστε στο πλευρό των Ηπειρωτών ανά την…

https://youtu.be/e_OGNTMAqaw Καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή “Who is Who”, o Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών και ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάτων σε θέματα προστασίας του πολίτη και οδικής ασφάλειας ο…