Αναζητώντας τον Τρίτο Δρόμο προς Λευκό Οίκο

Αναζητώντας τον… Τρίτο Δρόμο προς τον Λευκό Οίκο – Οι επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ φαντάζουν ήδη χαώδεις.

Ακόμη και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του -ιστορικά πρώτη κατά Αμερικανού πρώην προέδρου- ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν έρευνες σε βάρος του, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος στα 80 χρόνια του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα το 2024, διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Αυτά, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα προτιμούσε να μην είναι υποψήφιος κανένας από τους δύο.

Τώρα μάλιστα, καθώς γίνεται όλο και πιο ορατή η προοπτική μιας ρεβάνς μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί μια «σφήνα» μεταξύ των δύο, με μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που θα έχει τα φόντα να ταράξει τα προεκλογικά και εκλογικά «νερά».

οίκο
image 35

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινείται μια «σκιώδης» ομάδα στην Ουάσιγκτον, που δηλώνει ανοιχτά πια διατεθειμένη να δαπανήσει 70 εκατομμύρια δολάρια για να ρίξει έναν τρίτο υποψήφιο στην προεδρική «αρένα».

Οι λεγόμενοι No Labels -«Χωρίς Ταμπέλες» τουτέστιν- έχουν ήδη κάνει τις πρώτες συναντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Αυτοπροσδιορίζονται ως «ένα εθνικό κίνημα Αμερικανών κοινής λογικής, που πιέζουν από κοινού τους ηγέτες μας για να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας».

Τα μέλη της -ανάμεσά τους νυν και πρώην βουλευτές και γερουσιαστές και από τις δύο μεγάλες παρατάξεις- εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη διακομματικής συνεργασίας στο Κογκρέσο.

Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο έχουν στρέψει το βλέμμα τους μέχρι τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας -βάσει δημοσκόπησης που διεξήγαγαν- ότι 6 στους 10 Αμερικανούς είναι πια ανοιχτοί στην ιδέα να στηρίξουν ένα «ψηφοδέλτιο ενότητας», όπως το ονομάζουν, αναφέρει το in.gr

Για να επικρατήσει, δε, στις προεδρικές εκλογές «αρκούν οι ψήφοι 3,5 στους 10 Αμερικανούς», αναφέρουν.