Σκοτεινό: Το χωριό που έχει κόψει οριστικά το κάπνισμα

||

Από το 1968 τσιγάρα δεν ήρθαν στο χωριό Σκοτεινό του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι κάτοικοί του δεν καπνίζουν συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια. Η συνήθεια αυτή περνάει από γενιά σε γενιά και ακόμα και οι επισκέπτες του χωριού σέβονται τον άγραφο «αντικαπνιστικό» νόμο και δεν ανάβουν τσιγάρο.

Κανείς δεν θυμάται πως πάρθηκε αυτή η αντικαπνιστική απόφαση, αλλά η τήρησή της από ολόκληρο το χωριό δημιούργησε μία παράδοση που οι νεότερες γενιές ακολουθούν επίσης.

Το Σκοτεινό είναι ένα καθαρό χωριό με τους κατοίκους του να δηλώνουν ότι απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα. Και όσοι κατάγονται από το Σκοτεινό και καπνίζουν σίγουρα δεν μένουν εκεί. Μένουν σε άλλα μέρη που ακόμα η παράδοση αυτή δεν έχει την ίδια δημοφιλία.

Το καλό παράδειγμα των γονέων ακολούθησαν τα παιδιά και πάει λέγοντας, μέχρι που το Σκοτεινό κατάφερε να γίνει το πρώτο και μοναδικό χωριό της χώρας που χωρίς άνωθεν παρέμβαση απέβαλε τη συνήθεια του καπνίσματος.

Η ιδιαίτερη παράδοση του Σκοτεινού περνάει από γένια σε γενιά συνεχίζοντας την ευχάριστη εξαίρεση και το δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε όλους όσοι θέλουν να το λάβουν.

in.gr