Κοτανίδου: Διαχρονικές οι ελλείψεις σε ΜΕΘ – Ενεργοποιείται το σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κλινών

|| - OnCamera.gr

Στην εντατική βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή με την ανησυχία να έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την έκρηξη του αριθμού των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 735.

Η τρέχουσα εβδομάδα, χαρακτηρίζεται δύσκολη, για τα νοσοκομεία της Αττικής, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της πανδημίας σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών με κοροναϊό, που χρήζουν διασωλήνωσης και εντατικής φροντίδας και η κυβέρνηση προχωρά στην ενεργοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ σε χειρουργεία, όπως δηλώνει η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου.

«Εγώ είμαι σίγουρη ότι θα αντεπεξέλθουμε το επόμενο διάστημα. Όπως έχουμε αντεπεξέλθει τόσα χρόνια με πολύ λιγότερα κρεβάτια θα αντεπεξέλθουμε και τώρα. Βεβαίως και υπάρχει σχεδιασμός. Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε κρεβάτια στα χειρουργεία, όπως είχαμε κάνει στη Θεσσαλονίκη. Θα αναπτυχθεί αριθμός κλινών, ανάλογος με τις ανάγκες που θα έχουμε. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα σχετικά με το που μπορεί να φτάσει το επόμενο διάστημα ο αριθμός των διασωληνωμένων», σημειώνει, μιλώντας στο iatropedia.gr.

«Κάθε χρόνο έχουμε ανάγκες από κρεβάτια ΜΕΘ»

Απαντώντας σε ερώτηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, και τις καταγγελίες για θανάτους ασθενών πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, η κα. Κοτανίδου σημειώνει:

«Ο στόχος είναι οι ασθενείς αυτοί να μπαίνουν σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο. Αν ο άρρωστος είναι τόσο βαριά που δεν προλαβαίνει να κατέβει στη Μονάδα, και να υπάρχει κρεβάτι θα καταλήξει ο άρρωστος. Αυτή τη στιγμή το χειρότερο πράγμα, το οποίο που μπορούμε να έχουμε, είναι πόλεμος συνδικαλιστικός. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συνδικαλιστές βγαίνουν και λένε όλα αυτά τα πράγματα. Κάθε χρόνο έχουμε ανάγκες από κρεβάτια. Αυτό που τώρα ο κόσμος ξαφνικά ανακάλυψε, εμείς στις Εντατικές το ζούμε 30 χρόνια. Και πάντα χρειαζόταν πολιτικό μέσο για να μπει κάποιος στη Μονάδα».

Αναλύοντας το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε κλίνες ΜΕΘ και τις λίστες αναμονής, η κ. Αναστασία Κοτανίδου υποστηρίζει ότι δεν είναι πρόβλημα που προέκυψε σήμερα μέσα στην πανδημία, αλλά διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη εξειδικευμένου στην Εντατική Θεραπεία, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στο in.gr: «Τα κρεβάτια τα οποία μπορούν να ανοίξουν στα χειρουργεία αυτή τη στιγμή, είναι πολλά. Το πρόβλημα δεν είναι, όμως, μόνο τα κρεβάτια. Τα κρεβάτια χρειάζονται κόσμο να τα επιβλέπει. Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε κρεβάτια χωρίς κόσμο. Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να προσληφθεί. Εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει πουθενά. Θα κάνουμε πάλι, αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Όποιος άνθρωπος έχει ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώνεται και μένει στο κρεβάτι στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημειώνει.

«Οι ΜΕΘ είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι της νοσηλευτικής περίθαλψης»

Η Αναστασία Κοτανίδου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναδεικνύει μέσα από τα λεγόμενά της, τη διαχρονική αποεπένδυση που έχει γίνει στο πιο κρίσιμο κομμάτι της νοσηλευτικής περίθαλψης, τις Μονάδες Εντατικής. Εκεί, όπου δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση των ασθενών. Θέμα, που όπως λέει, έγινε τώρα ευρύτερα γνωστό αλλά δεν προέκυψε μέσα στην πανδημία. Οι ίδιοι οι υγειονομικοί το βιώνουν εδώ και δεκαετίες, όπως υπογραμμίζει.

«Το αν θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο εξαρτάται από την πολιτική βούληση. Αν οι πολιτικοί αποφασίσουν ότι όντως το πιο σοβαρό κομμάτι ενός νοσοκομείου είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα ενισχύσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε γιατρούς, κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο brain drain. Η Εντατική είναι δύσκολο κομμάτι, με χαμηλές απολαβές. Για ποιο λόγο να έρθει ο γιατρός εκεί, από τη στιγμή που μπορεί να πάει κάπου αλλού, που μπορεί να έχει και καλύτερες απολαβές και καλύτερο ωράριο και καλύτερο και πιο εύκολο και ελαφρύ επαγγελματικό περιβάλλον;», σημειώνει.

«Να δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στις ΜΕΘ»

Σε ερώτηση, ποια είναι η δική της εισήγηση προς τους ιθύνοντες, ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, αλλά και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης νέων ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας, η κυρία Κοτανίδου, απαντά:

«Η εισήγησή μου είναι ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επειδή είναι η καρδιά των νοσοκομείων, πρέπει να λειτουργούν με προσωπικό πλήρη. Όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί. Δεν έχουμε άλλο εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ. Πρέπει να φροντίσουμε να εκπαιδεύσουμε κόσμο. Πρέπει να φροντίσουμε να έρθει κόσμος στις Εντατικές. Δηλαδή, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να γίνει προορισμός που να τον αναζητούν οι γιατροί. Όχι προορισμός τον οποίο να αποφεύγουν», τονίζει.

Προσθέτει δε ότι πρέπει άμεσα να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς, καθώς αναμένεται κύμα αποχώρησης προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης:

«Χωρίς κίνητρα δεν πρόκειται να έχουμε Εντατική Θεραπεία. Δηλαδή αυτό που ζήσαμε τώρα θα το ζήσουμε τα επόμενα χρόνια πολύ πιο έντονα. Τριάντα χρόνια έχουμε ζήτηση και αναμονή στο ΕΚΑΒ. Θα πρέπει όταν λήξει η έξαρση της πανδημίας, να κάνουμε ανασυγκρότηση δυνάμεων και να φτιάξουμε τα πράγματα ακόμη καλύτερα. Και να τα διατηρήσουμε βέβαια. Πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός. Υπάρχουν και 65άρηδες γιατροί οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα αποχωρήσουν. Θα πρέπει να προετοιμαστούν νέα στελέχη. Αυτό είναι το δύσκολο», σημειώνει.

Καταλήγοντας η κ. Κοτανίδου, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες: «Το μήνυμα από την Εντατική Θεραπεία είναι ότι οι Εντατικολόγοι παλεύουν για τη ζωή όλα τα χρόνια και συνεχίζουν να το κάνουν και τώρα. Ας φροντίσουν και οι άνθρωποι να διατηρούν τις αποστάσεις και να φορούν τις μάσκες τους για να μην χρειαζόμαστε περισσότερα κρεβάτια στην Εντατική».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ