Καλλιόπη Βέττα – Δελτίο Τύπου

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Οι γαλακτοπαραγωγοί και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση την ώρα που υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις γάλακτος και παράγωγών του στην αγορά»
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, αποτυπώνεται με τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης, όπως αυτές πιστοποιούνται από τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις.
Ωστόσο, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον γαλακτοκομικό τομέα, όπου, εκτός των μεγάλων αυξήσεων, προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο για συρρίκνωση της παραγωγής και μεγάλες ελλείψεις στο γάλα και στα βασικά παράγωγά του.
Η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής δημιουργεί με την σειρά της συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καταναλωτή καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο αυξήσεις 25,6% σε ετήσια βάση στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι παραπάνω εξελίξεις, έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση του αγελαδινού γάλακτος στις βιομηχανίες με περίπου 0,55 ευρώ, την ώρα που, στο ταμείο, η τιμή για τον καταναλωτή ανέρχεται κοντά στα 2 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη πίεση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Παράλληλα υφίσταται μια διελκυστίνδα μεταξύ κτηνοτρόφων, μεταποιητών και βιομηχάνων για την πρώτη ύλη, τους ελέγχους ποιότητας και τις προσφερόμενες τιμές.
Όπως αναδείχθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων η τεράστια ακρίβεια έχει προκαλέσει πτώση της εγχώριας παραγωγής, καθώς σε ένα καθοδικό σπιράλ, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών οδήγησε σε αδυναμία ποιοτικής και ποσοτικής σίτισης των αιγοπροβάτων, με συνέπεια τον υποσιτισμό ή/και τα σφαγεία.
Ειδικότερα, οι τιμές των ζωοτροφών, που αποτελούν το 70% περίπου του κόστους παραγωγής γάλακτος, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες τους για ενσιρώματα που απαιτούνται για την παραγωγή.
Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση, με την κυβέρνηση να είναι ουσιαστικά απούσα, πολλοί κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απομάκρυνση από την επαγγελματική παραγωγή, γεγονός που εκτός των άλλων, εντείνει την φυγή του αγροτικού κόσμου και την περαιτέρω ερημοποίηση της περιφέρειας.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, εκτός από την μεγάλη αύξηση στο κόστος και τις τιμές, η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με εξίσου μεγάλα προβλήματα. Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και η μείωση της εγχώριας παραγωγής έχει ήδη φανεί με ελλείψεις στην αγορά, καθώς η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος το 2022 έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το 2021, εξέλιξη που προοιωνίζει ζοφερό μέλλον για την αγροτική οικονομία και την εγχώρια κατανάλωση.
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν, που εκπροσωπεί σημαντική μερίδα παραγωγών, με ανακοίνωση της στις 19 Ιανουαρίου, η οποία τιτλοφορείται «Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό!», περιγράφει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η αδιαφορία για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι άνευ προηγούμενου.
Παράλληλα, καταγγέλλεται από τους παραγωγούς, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει αυθαίρετα και μονομερώς σε μειώσεις στις προσφερόμενες τιμές προς τους παραγωγούς, ήδη από τον Δεκέμβριο, με ανάλογη συνέχεια να αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν καταγγελίες –ελέω της ανυπαρξίας κρατικών ελέγχων- για την επάρκεια και την χρήση της ετικέτας «αποκλειστικά ελληνικό φρέσκο γάλα», την ώρα που η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος επαρκεί μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης.
Οι βιομήχανοι, με την σειρά τους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά που εκτοξεύουν το κόστος και ναρκοθετούν όλο το στάδιο από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με ανακοίνωση του στις 12.1.23, συνάγει τα ίδια συμπεράσματα, αιτούμενος την επιπλέον καταβολή 70 εκατομμυρίων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας.
Επειδή ο γαλακτοκομικός τομέας συνιστά κρίσιμο τομέα για την διατροφική ασφάλεια της Ελλάδας,
Επειδή παρατηρείται μεγάλη φυγή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα, εξαιτίας των δυσβάστακτων αυξήσεων, γεγονός που εντείνει την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών,
Επειδή οι τιμές παραγωγού απέχουν σημαντικά από τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο,
Επειδή οι ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ήδη ορατές στην αγορά και αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής;
  2. Πως θα ανασχεθεί το κύμα φυγής που παρατηρείται στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής;
  3. Πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος;
  4. Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στην τιμή παραγωγού από την αντίστοιχη στο ράφι;
  5. Υπάρχουν έλεγχοι που να αποτρέπουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και χρήση συμπυκνωμένου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

«Καλλιόπη Βέττα: Γαλακτοπαραγωγοί και καταναλωτές σε απόγνωση από την ακρίβεια ενώ υφίσταται κίνδυνος και για μεγάλες ελλείψεις γάλακτος στην αγορά»

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα: «Οι γαλακτοπαραγωγοί και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση την ώρα που υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις γάλακτος και παράγωγών του στην αγορά».

Με την ερώτηση καταγράφεται το πρόβλημα με τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης που καταγράφονται στον γαλακτοκομικό τομέα, όπου επιπλέον προκύπτει και σοβαρό ενδεχόμενο για συρρίκνωση της παραγωγής και μεγάλες ελλείψεις στο γάλα και στα βασικά παράγωγά του.

Ειδικότερα, η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής δημιουργεί με την σειρά της συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καταναλωτή,  καθώς τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν αυξήσεις 25,6% σε ετήσια βάση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα, η τεράστια ακρίβεια έχει προκαλέσει πτώση της εγχώριας  παραγωγής με την κυβέρνηση να είναι τραγικά απούσα από την στήριξη των κτηνοτρόφων την στιγμή που εντείνεται η φυγή του αγροτικού κόσμου από την περιφέρεια και η απομάκρυνση πολλών κτηνοτρόφων από την επαγγελματική παραγωγή λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. 

Οι παραπάνω εξελίξεις, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι ήδη ορατές οι ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά και αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, δεδομένης μάλιστα της ανυπαρξίας κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια, όπως άλλωστε καταγγέλεται από όλες τις πλευρές.

 Ως εκ τούτου, τίθενται τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής; 
  2. Πως θα ανασχεθεί το κύμα φυγής που παρατηρείται στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής; 
  3. Πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος; 
  4. Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στην τιμή παραγωγού από την αντίστοιχη στο ράφι; 
  5. Υπάρχουν έλεγχοι που να αποτρέπουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και χρήση συμπυκνωμένου; 

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ - CREATIVE PROJECTS

https://www.youtube.com/watch?v=sj3hX-_O1Jc&feature=youtu.be Δείτε την εκπομπή στο Facebook (κοινωνική δικτύωση) εδώ: https://fb.watch/pMwY_S3NcB/ Μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση την αστική αναζωογόνηση της γειτονιάς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.Παρεμβάσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως αυτή της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Αγ. Δημητρίου, η ανακατασκευή πεζοδρομίων, η δημιουργία νέων θέσεων…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/k1fIXgSAumw Αξιόλογος και αυθεντικός χοροδιδάσκαλος από την Κρήτη. Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση της κρητικής παράδοσης, ο Γιάννης Μεγαλακάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του On Camera «Εν αρχή ην ο…

https://youtu.be/F94ngpOCEhM Την Παρασκευή 26/01/2024 το OnCamera.gr βρέθηκε στο National Event του Climate Pact. Στη κάμερα μας μίλησαν:H συντονίστρια της χώρας για την Ελλάδα για το EU Climate Pact και Διευθύνουσα…

https://youtu.be/CiUVwC3gjr4 Η σύγχρονη τεχνολογία στις υπηρεσίες του επιχειρείν. Η κα Κωνσταντακάτου, μία νέα και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, μας μίλησε για τους νέους τρόπους πώλησης αγαθών και προϊόντων, καθώς και την προσφορά…

https://youtu.be/jZtGxxi4mjk Για κάποιους τα αυτοκίνητα και οι μηχανές είναι περισσότερο από απλά μέσα μεταφοράς. Είναι αντικείμενα πάθους, πηγή έμπνευσης και τρόπος ζωής. O Γιάννης Καγιόπουλος από τα πρώτα χρόνια της…