Η Π. Πέρκα στον Αθήνα 98,4: «Η ερημοποίηση της περιφέρειας…»

Η Π. Πέρκα στον Αθήνα 98,4: «Η ερημοποίηση της περιφέρειας…»

Η Π. Πέρκα στον Αθήνα 98,4: «Η ερημοποίηση της περιφέρειας…»

Η Π. Πέρκα στον Αθήνα 98,4: «Η ερημοποίηση της περιφέρειας, απότοκο του ελλειμματικού αναπτυξιακού περιφερειακού σχεδιασμού»

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού και την ερημοποίηση των περιοχών της χώρας, η κ. Πέρκα απάντησε ότι «μειώνεται σταθερά ο πληθυσμός σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση πληθυσμού δεν οφείλεται στη μείωση της διαφοράς θανάτων – γεννήσεων αλλά κυρίως στη μετανάστευση των νέων. Αυτός είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας της επίλυσης του προβλήματος που συζητάμε.
Η Δυτική Μακεδονία έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού, περίπου 10%, σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Στη Φλώρινα η μείωση του πληθυσμού ανέρχεται στα 12,2. Είναι τραγικό και λυπηρό για το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν ερημώσει η περιφέρεια, φτωχαίνει συνολικά η πατρίδα. Είναι θέμα περιφερειακής πολιτικής της χώρας, όπου επί σειρά ετών έχουν ακολουθηθεί λάθος πολιτικές σε ότι αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Για τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές – Κοζάνη και Φλώρινα- δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βιώνουμε την βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση της ΝΔ. Δυο περιοχές, όπου το 45% του ΑΠΕ τους, βασιζόταν στη λιγνιτική δραστηριότητα. Και ενώ η κλιματική κρίση είναι εδώ και η απανθρακοποίηση της οικονομίας είναι επιτακτική ανάγκη, η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς κανένα σχέδιο την απολιγνιτοποίηση με τραγικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει πουθενά, ούτε καν στη Μετάβαση ΑΕ που θα αποδώσει τα λιγνιτικά εδάφη χωρίς τη γνώμη των λιγνιτικών περιοχών! Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ουσία των κανονισμών της ΕΕ για την αξιοποίηση των κονδυλίων που προβλέπουν ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις φάσεις της πράσινης μετάβασης (σχεδιασμός – υλοποίηση- παρακολούθηση -ανατροφοδότηση).Είναι πολύ σημαντικό και προέκυψε και από πρόσφατη εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, ότι είναι τελείως απούσα η νεολαία από τον σχεδιασμό του μέλλοντός της.
Στην πιο κρύα πρωτεύουσα νομού της χώρας, τη Φλώρινα, διακόπηκε το έργο της τηλεθέρμανσης, όταν όλη η Ευρώπη επενδύει σε έργα τηλεθέρμανσης-τηλεψύξης. Είναι πολύ δυσχερής θέση που βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας. Τα έχω αναδείξει τα προβλήματά τους εντός και εκτός βουλής. Οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει και σφάζουν τα κοπάδια τους, και οι αγρότες με αυτά τα δεδομένα καταλήγουν ότι δεν συμφέρει να καλλιεργήσουν -ειδικά ευαίσθητες καλλιέργειες-Πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι παραγωγοί φασολιών Πρεσπών και οι μυλοπαραγωγοί.
Αυτά για να αντιμετωπιστούν, απαιτείται να τεθεί στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών, η στοχευμένη περιφερειακή ανάπτυξη στα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών μας. Αυτή την στιγμή υπάρχει και ένα παράθυρο ευκαιρίας με διαθέσιμους πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που όμως διαπιστώνουμε ότι λείπει και η κλαδική και η περιφερειακή αναπτυξιακή στόχευση».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου για απαιτούμενη πολιτική συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιφερειακής ανάπτυξης, η κ. Πέρκα απάντησε: «Όλα είναι θέματα πολιτικής. Μακάρι να υπήρχε πολιτική συναίνεση, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι τελείως διαφορετικό. Εμείς για παράδειγμα, εκτός των άλλων, θεωρούμε τον πολιτισμό και την παιδεία αναπτυξιακό εργαλείο. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι η ΝΔ κατάργησε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονία που είχαμε δημιουργήσει, και έτσι υποβάθμισε αντί να ενισχύσει το Πανεπιστήμιό μας. Εμείς λοιπόν μιλάμε για απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση. Ας μην κρυβόμαστε, υπάρχουν δυο διαφορετικά μοντέλα που συγκρούονται. Το ένα μοντέλο που εξυπηρετεί η ΝΔ, αφορά 2-3 μεγάλους επενδυτές που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και άρα δημόσιο χρήμα, και θα δώσουν και λίγες θέσεις εργασίας προκειμένου να κάνουν τη μετάβαση, χωρίς καινοτομίες χωρίς συμμετοχή. Και το άλλο μοντέλο που στοχεύουμε εμείς, το κράτος φτιάχνει εργαλεία συμμετοχής, χρηματοδότησης, συνδιαμόρφωσης, συμπερίληψης, ΕΚΟΙΝ, ΑΠΕ ώστε να έχουμε διάχυση του οφέλους σε όλη την κοινωνία. Φτάνει ο καιρός που οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών και ολόκληρης της χώρας θα αποφασίσουν το μέλλον τους, επιλέγοντας μια άλλη πολιτική που θα εφαρμόσει μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».


Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/5K8sTsI1ZN0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/M4VMEghLvy0 Με αφορμή τη συνταρακτική υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες, η εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» κάλεσε και φιλοξένησε τον διακεκριμένο Δικηγόρο…

https://youtu.be/rxB0hblc5ZY Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο Μάκης Κιάμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. «Όσο μπορούμε, είμαστε στο πλευρό των Ηπειρωτών ανά την…

https://youtu.be/e_OGNTMAqaw Καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή “Who is Who”, o Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών και ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάτων σε θέματα προστασίας του πολίτη και οδικής ασφάλειας ο…