Μείωση ενοικίων: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες τον Δεκέμβριο

||

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες τον Δεκέμβριο.

Την ώρα που το μέτρο της υποχρεωτικής μείωση ενοικίου κατά 40% επεκτείνεται και για τον Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και στις αποζημιώσεις που διεκδικούν για τους προηγούμενους μήνες καθώς τρέχουν σημαντικές προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλωθούν στο Taxisnet οι μειώσεις που έγιναν το τον Νοέμβριο, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις παλιότερες αιτήσεις που υποβλήθηκαν (δηλαδή για τις μειώσεις κατά το πρώτο lockDown) και στις οποίες η ΑΑΔΕ εντόπισε λάθη.

Eιδικότερα:

Αποζημιώσεις Νοεμβρίου: Η ΑΑΔΕ «άνοιξε» την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid Νοεμβρίου για να δηλωθούν τα μειωμένα ενοίκια που κατέβαλαν για τον Νοέμβριο

– Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ
– Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία.
– Οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Το ήμισυ των χαμένων ενοικίων θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στo Taxisnet οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Αιτήσεις όπου βρέθηκαν λάθη: Προθεσμία έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου για να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. Η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:

– Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
– Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
– Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης(π.χ. Επαγγελματική).

Μειώσεις ενοικίων Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και τον Δεκέμβριο για μεγάλο αριθμό μισθώσεων, καθώς όλα δείχνουν ότι το απαγορευτικό στη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και στην ελεύθερη κυκλοφορία εκατομμυρίων πολιτών, το οποίο επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, θα παραταθεί.

Συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων πληττόμενων οικονομικά από τον κορωνοϊό, για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και για φοιτητική στέγη ενηλίκων τέκνων των εργαζομένων, καθώς επίσης και την καταβολή στους ιδιοκτήτες αποζημιώσεων ίσων με το ήμισυ (με το 50%) των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν.

Πηγή: protothema.gr