Κορωνοϊός: Ο Νοέμβριος είναι ο δυσκολότερος μήνας -Τι δείχνουν τα στατιστικά

||

Ο Νοέμβριος είναι ο δυσκολότερος μήνας.

Οι αριθμοί των τελευταίων 24ωρων δυστυχώς επαληθεύουν την εικόνα που είχαν, με τους γιατρούς να εξακολουθούν να δίνουν τεράστια μάχη στα νοσοκομεία. Ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ περιελάβανε 2.422 κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και ένα νέο θλιβερό ρεκόρ με 443 διασωληνωμένους πολίτες. Τι μας δείχνουν τα στατιστικά.

Δύο στους τρεις διασωληνωμένους είναι άνδρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 443 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (αύξηση κατά 43 μέσα σε ένα 24ωρο) οι δύο στους τρεις είναι άνδρες, καθώς το ποσοστό είναι στο 67.7%. Από τους 204 διασωληνωμένους, οι 154 είναι άνω των 65 ετών, οι 143 στις ηλικίες 40-64, ενώ 7 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών είναι επίσης διασωληνωμένοι.

Οσον αφορά τις γυναίκες, μία προέρχεται από τις ηλικίες 18-39, 60 από 40-64 και 76 από 65 ετών και άνω.

Περισσότερα εισιτήρια αντί εξιτήρια στην Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πολύ κρίσιμη, καθώς στην Θεσσαλονίκη έχουν σχεδόν εξαντληθεί οι κλίνες σε ΜΕΘ σε όλα νοσοκομεία και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες με κάθε τρόπο. Οπως ανέφερε στο iefimerida.gr η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, είναι «θέμα ημερών να μην μπορούμε να δεχτούμε άλλους ασθενείς».

Ενδεικτικό της κατάστασης στις ΜΕΘ είναι επίσης το σχόλιο του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους -Πάνω από 600 τον Νοέμβριο

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο νούμερο. Μετά τους 71 νεκρούς σε μία ημέρα, στις 15 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλους 60 χθες, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 1.228. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νοέμβριος ως χθες έχει καταγράψει 602 θανάτους, την ώρα που από την αρχή της πανδημίας ως τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί 626.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (84,8%) αφορά άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ 180 πολίτες ηλικίας 40-64 ετών έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 7 από τις ηλικίες 18-39 ετών.

Διπλάσιοι οι διασωληνωμένοι άνδρες

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι διασωληνωμένοι 143 άνδρες και 60 γυναίκες ηλικίας 40-64 χρόνων καθώς και άλλοι 154 άνδρες και 76 γυναίκες της ακόμη πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων 65 χρόνων και άνω.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την Θεσσαλονίκη
Από την χθεσινή ημέρα προκύπτουν ωστόσο και αισιόδοξα μηνύματα, όσον αφορά κυρίως την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μελέτες του ΑΠΘ, φαίνεται πως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης στα λύματα, δείγμα πως έχει αρχίσει να σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι «δύσκολη, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όριά του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χθες.