Έκρηξη: «Δείχνουν» PKK οι Τούρκοι

Έκρηξη: «Δείχνουν» PKK οι Τούρκοι

Έκρηξη: «Δείχνουν» PKK οι Τούρκοι

«Δείχνουν» PKK οι Τούρκοι – Στη σύλληψη ενός ατόμου για την τοποθέτηση της βόμβας την Κυριακή στον πεζόδρομο Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν χθες οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) είναι ένοχο για την επίθεση.

Η έκρηξη που σημειώθηκε από τη βόμβα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα, ενώ άλλοι 81 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ισχυρίστηκε ο Σοϊλού. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του, Φουάτ Οκτάι, υποστήριξαν χθες ότι υπαίτια για την επίθεση είναι «γυναίκα», ωστόσο ο Σοϊλού δεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για γυναίκα.

Γυναίκα στο στόχαστρο των αρχών
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται για μια επίθεση με οσμή τρομοκρατίας και υποσχέθηκε να τιμωρήσει όσους βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, αναφέρει το in.gr

«Οι προσπάθειες να κάνουν την Τουρκία και το τουρκικό έθνος να υποταχθούν στην τρομοκρατία δεν θα πετύχουν τον στόχο τους σήμερα, όπως δεν το έκαναν και στο παρελθόν» δήλωσε, χωρίς να κατηγορήσει κάποια συγκεκριμένη ομάδα.

Οι αρχές πάντως εξετάζουν την πιθανότητα η επίθεση να πραγματοποιήθηκε από γυναίκα, με τον αντιπρόεδρο να επιβεβαιώνει το σενάριο ότι ύποπτη είναι μια γυναίκα.

Τούρκοι
Έκρηξη: «Δείχνουν» PKK οι Τούρκοι 2

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μία φωτογραφία της φερόμενης ως ύποπτης κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στα τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για μία γυναίκα, ύψους περίπου 1,65, που φαίνεται να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Η γυναίκα φορούσε παντελόνι παραλλαγής και μαντίλα. Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Καθόταν σε ένα παγκάκι για 45 λεπτά
«Η γυναίκα έκατσε σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφότου σηκώθηκε» δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μην βασίζονται σε προκλητικές και αναληθείς ειδήσεις.

«Κυκλοφορούν πολλές προκλητικές ειδήσεις. Είναι ωφέλιμο για τους πολίτες να μην βασίζονται σε ανυπόστατες ειδήσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα. Οι δράστες αυτού του περιστατικού είναι φυσικά υπόλογοι. Πρόκειται για επίθεση κατά της αξιοπιστίας, της ειρήνης και της ενότητας της Τουρκίας» είπε.

Φιλοκυβερνητικοί αναλυτές «βλέπουν» το PKK πίσω από την επίθεση, λέγοντας ότι η οργάνωση, που «δέχεται πολλά πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, ήθελε να πλήξει το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Τουρκίας. Επίσης να πλήξει την ανερχόμενη επίδραση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς εξελίξεις».

Βίντεο και φωτογραφίες που σοκάρουν
Τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης στον γεμάτο από κόσμο εμπορικότερο δρόμο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψαν πολίτες με την κάμερά τους.

«Τρομοκρατική» οργάνωση
Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Αγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας την πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Αγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Αγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Επίθεση με χημικά
Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK, αν και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/M4VMEghLvy0 Με αφορμή τη συνταρακτική υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες, η εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» κάλεσε και φιλοξένησε τον διακεκριμένο Δικηγόρο…

https://youtu.be/rxB0hblc5ZY Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο Μάκης Κιάμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. «Όσο μπορούμε, είμαστε στο πλευρό των Ηπειρωτών ανά την…

https://youtu.be/e_OGNTMAqaw Καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή “Who is Who”, o Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών και ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάτων σε θέματα προστασίας του πολίτη και οδικής ασφάλειας ο…