Live οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα για το νέο ολικό Lockdown στην Ελλάδα

|| - OnCamera.gr

 Live οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη και Τσιόδρα για το Lockdown στη χώρα μας, μετά και τα 2646 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγείται σε Lockdown.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ακολουθεί η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στις 18:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γ.γ. Εμπορίου θα δώσουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».
Το Lockdown θα εφαρμοστεί από το πρωί του Σαββάτου και θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με τον Μάρτιο. Ξανά sms, ανοιχτά σούπερ και φαρμακεία, διανομή φαγητού. Νηπιαγωγεία δημοτικά αλλά και σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ανοιχτα, κλειστά γυμνάσια και λύκεια. Τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά.

«Είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είχαμε 10.000 κρούσματα σε 5 μέρες, αύξηση εισαγωγών, αύξηση διασωληνωμένων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το κύμα έπρεπε να ανακόψουμε» ανέφερε.

Με αυτή την ταχύτητα 50 μονάδες μπροούν να γεμίσουν σε 3 ή 4 ημέρες. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών μας γι αυτό τα μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα.

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πήραν μέτρα όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει. Δε μπορώ να περιμένω να πάρω μέτρα αργά, τα παίρνουμε τώρα για να «πνίξουμε» το δεύτερο κύμα» και να ζήσουμε έναν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό Δεκέμβριο».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι σε λίγες ώρες το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων, όμως αποκάλυψε ότι όσοι είναι σε αναστολή για τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ.

Παράλληλα, αποκάλυψε και ακόμα δύο μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων:

α) Παράταση στα επιδόματα ανεργίας για δύο μήνες
β) 400 ευρώ εφάπαξ στους μη επιδοτούμενους ανέργους
Επίδομα 800 ευρώ και όχι 534 στους εργαζόμενους – Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε ανέργους ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Επίδομα σε όσους θα μπουν σε αναστολή εργασίας για τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την φορά δεν θα είναι 534 ευρώ αλλά 800 ευρώ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Τέλος ανακοίνωσε παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον Σεπτέμβρη.

Και επίσημα σε lockdown από αύριο η χώρα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα τόνισε στις αρχικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Το Lockdown θα εφαρμοστεί από το πρωί του Σαββάτου και θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με τον Μάρτιο. Ξανά sms, ανοιχτά σούπερ και φαρμακεία, διανομή φαγητού. Νηπιαγωγεία δημοτικά αλλά και σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ανοιχτα, κλειστά γυμνάσια και λύκεια. Τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά.

Lockdown 2: Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ενισχυμένο επίδομα για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας της τάξεως των 800 ευρώ.

Όσοι είναι σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ και όχι 540, ξεχωριστά από δώρο Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους ενώ επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Ανοικτά στην καραντίνα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής
Ανοικτά θα παραμείνουν κατα την περιόδο της νέας καραντίνας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής

Σε lockdown μπαίνει η χώρα από το Σάββατο στις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γενικό lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 2.646 χθες.

Η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο αφορά τα σχολεία, καθώς αυτή τη φορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοικτά, όπως και τα super market, τα φαρμακεία, δομές υγείας, διανομή έτοιμου φαγητού. Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.