Φόβοι για μάθημα σε κρύες αίθουσες

 - OnCamera.gr

Σε απόλυτο εκτροχιασμό οδηγούνται τα ταμεία των σχολικών επιτροπών λόγω των υπέρογκων ποσών που καλούνται να καταβάλουν, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν το μάθημα ενδεχομένως να γίνεται σε κρύες αίθουσες. Η περσινή σχολική χρονιά, με τα ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid, φαίνεται πως εκτόξευσε τις ανάγκες για θέρμανση στα ύψη, αναγκάζοντας τις σχολικές επιτροπές να διαθέσουν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης – που υπό κανονικές συνθήκες προορίζεται για την κάλυψη όλων των αναγκών των μονάδων – αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών. Και, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις της πολιτείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα, τα άλλοτε νοικοκυρεμένα ταμεία των σχολικών επιτροπών αποκτούν μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλύτερες «μαύρες τρύπες».

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών διακανονίζουν οφειλές, ώστε να περισσεύει… κάτι και για τις λοιπές ανάγκες, οι οποίες όμως αναμένεται φέτος να μείνουν ακάλυπτες. Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι υπάλληλοι της ΔΕΗ έφτασαν προ 10 ημερών έξω από νηπιαγωγείο της Αττικής με εντολή να κόψουν το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό.

«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν», είναι η απάντηση που δίνεται από κάθε σχολική επιτροπή ανά την επικράτεια, με τους προέδρους τους να δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν τα σχολεία ζεστά. Ταυτόχρονα, κοινή είναι και η έκκληση που απευθύνουν προς το κράτος, ζητώντας να αυξηθούν άμεσα τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων, ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος για μάθημα τον φετινό χειμώνα σε κρύες σχολικές αίθουσες.

Σε δεινή θέση

Ενδεικτική της δεινής θέσης στην οποία βρίσκονται οι σχολικές επιτροπές είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου που διαχειρίζεται τα οικονομικά δύο σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις συνολικά 218 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η περσινή ετήσια κρατική επιχορήγηση ήταν συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε τα 2,4 εκατ. ευρώ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, συν μια έκτακτη ενίσχυση για θέρμανση ύψους 300.000 ευρώ που δόθηκε τον Μάρτιο.

Οι ετήσιες δαπάνες, όμως, για ρεύμα και θέρμανση ξεπέρασαν το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης κατά 450.000 ευρώ, αφού το κόστος για θέρμανση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανήλθε σε 1,25 εκατ. ευρώ, της Δευτεροβάθμιας σε 1,1 εκατ. ευρώ και για ρεύμα στα 800.000 ευρώ, δαπάνη που συνολικά αγγίζει τα 3,15 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αθηναίων

Από την πλευρά του, και ο Δήμος Αθηναίων, διά στόματος δημάρχου, ξεκαθαρίζει ότι κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια δεν θα κρυώσει φέτος τον χειμώνα. Για λογαριασμό των 14 επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις 396 σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, μιλά στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Ψηφιακής Μετάβασης Νικόλαος Βαφειάδης, σημειώνοντας πως, αν και οι ανάγκες της πρωτεύουσας για θέρμανση δεν είναι τόσο αυξημένες όσο στα σχολεία του Βορρά, εντούτοις, η κατάσταση δεν παύει να είναι κρίσιμη, αφού από το περσινό ετήσιο ποσό της κρατικής επιχορήγησης των 3.559.920 ευρώ, το 80% δόθηκε για την αποπληρωμή λογαριασμών.

«Είναι τεράστιοι πια οι λογαριασμοί. Σήμερα με τα χίλια ζόρια πετύχαμε διακανονισμό για το ρεύμα αλλά και τον διακανονισμό πώς θα τον πληρώνουμε αν τρέχουν καινούργια τιμολόγια; Στη Γλυφάδα δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία μας να μείνουν χωρίς θέρμανση. Ωστόσο, η επιχορήγηση που μας δίνει το κράτος είναι πάρα πολύ μικρή. Η πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ