Δεύτερος ισχυρός σεισμός στη Σάμο – 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Αιγαίο

Δεύτερος ισχυρός σεισμός – με διαφορά 14 μόλις λεπτών – ταρακούνησε τη Σάμο, καθώς μετά τα 4,7 Ρίχτερ, το νησί «χτυπήθηκε» από 5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και εντοπίζεται πάλι στα νότια της Σάμου. Το εστιακό βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε άλλα νησιά, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.

Δεν συνδέεται με τον σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2020

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο οι δύο σεισμοί έχουν την ίδια εστία, η οποία εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου.

Ο σεισμολόγος τόνισε στο in ότι ακόμη είναι νωρίς ώστε να γίνουν προβλέψεις για μετασεισμούς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι σεισμοί δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ που έγινε στη Σάμο το 2020, καθώς τότε το ρήγμα βρισκόταν στα βόρεια του νησιού.

«Ο δεύτερος σεισμός δεν ήταν μετασεισμός, καθώς κατέγραψε περισσότερα Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, έχει επικοινωνήσει ήδη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στελέχη του δήμου να διενεργήσει ελέγχους.

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι οι δύο νέοι σεισμοί δε συνδέονται με τους σεισμούς που «ταρακούνησαν» το νησί πριν 2 χρόνια προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και να ακολουθεί τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό:

Στον δρόμο οι κάτοικοι

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιέςενώ συνεργεία του δήμου έχουν βγει για ελέγχους.

Οι κάτοικοι, όπως είπε, είναι μεν στο δρόμο, αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους και η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νότια του νησιού.