Φόβος ότι ο πόλεμος θα περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας – Οι κρίσιμοι παράγοντες

 - OnCamera.gr

Επί εννέα εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι δυτικοί σύμμαχοί του υπογράμμιζαν τη σημασία της διατήρησης του πολέμου στην Ουκρανία εντός των συνόρων της χώρας.

Τώρα, ο φόβος είναι διαδεδομένος στις δυτικές πρωτεύουσες για επέκταση του πολέμου σε γειτονικές χώρες και για το ξέσπασμα νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των υπερδυνάμεων.

Σύμφωνα με τους New York Times, ολοένα και πιο συχνά η Μόσχα υπενθυμίζει στη Δύση την ισχύ του πυρηνικού οπλοστασίου της, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απευθύνει έμμεση προειδοποίηση για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε περίπτωση νέων ταπεινωτικών αποτυχιών των ρωσικών συμβατικών δυνάμεων.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι κινητοποιούν τις πυρηνικές τους δυνάμεις στο πεδίο της μάχης. Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν ήδη πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ρωσική πυρηνική δοκιμή ή σε μια επίδειξη ισχύος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ή σε ουκρανικό έδαφος.

«Κανείς δεν επιθυμεί να δει τον πόλεμο να κλιμακώνεται και κανείς δεν επιδιώκει πυρηνική αντιπαράθεση» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο φόβος του βασίζεται εν μέρει στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να «συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως το έθεσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ