Κοροναϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Ποια μέτρα οδεύουν προς χαλάρωση

 - OnCamera.gr

Με την πανδημία να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης για ένα ακόμη 24ωρο, συνεδριάζει στις 14:00, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά την έξαρση του πέμπτου επιδημικού κύματος, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ως εκ τούτου, το απόγευμα, θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα καρναβάλια, τους όρθιους στη διασκέδαση, την πληρότητα στα γήπεδα και τις σχολικές εκδρομές.

Όλα αυτά, αν δοθεί το πράσινο φως θα ισχύσουν από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, ο Φεβρουάριος,  θα είναι ο μήνας που θα σηματοδοτήσει το τέλος των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει παγιωθεί κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση 15% σε επίπεδο βδομάδας.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν.

Κάτι που επιτρέπει στους ειδικούς να δώσουν το σήμα χαλάρωσης των μέτρων, όπως άλλωστε επιθυμεί και η κυβέρνηση, αναφ΄έρει το in.gr

Ποια μέτρα οδεύουν προς το τέλος τους

 - OnCamera.gr

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους ειδικούς, ότι επιθυμεί να επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, οι σχολικές εκδρομές, τα συνέδρια, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί ενδέχεται να δώσουν έγκριση ώστε η πληρότητα στα γήπεδα να φτάσει κάτι παραπάνω από το 50%.

Επίσης αναμένεται να καταργηθεί και η απαγόρευση για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως θα γίνονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο. Διαπιστώνεται πως έτσι κι αλλιώς η διασπορά στους μαθητές είναι πολύ συγκεκριμένη με πολλά παιδιά να έχουν ήδη νοσήσει.

Ενδεχομένως να εγκριθεί επίσης, η επαναφορά των ορθίων πελατών.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου, ότι όχι στην σημερινή αλλά στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών θα αποφασιστεί και το αν προχωρήσει η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Μόνο για εμβολιασμένους

Ενδεικτικά είναι όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση» δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους και ότι αυτό θα συνεχιστεί.

«Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν «και να μην είναι “χύμα”».

 Τι θα γίνει με τα Καρναβάλια

Για τις απόκριες όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να θυσιαστούν για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το Πάσχα στο χωριό αλλά και για να είναι ομαλή η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο, αρχής γενομένης από τις κρουαζιέρες. 

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτραπούν οι παρελάσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου, καθώς θεωρούνται ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις με μεγάλο συγχρωτισμό που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να περιχαρακωθούν μόνο για εμβολιασμένους. Ετσι υπάρχει ο φόβος ότι θα οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Είναι αρκετά πιθανό να επιτραπούν συγκεκριμένες εκδηλώσεις με ελεγχόμενη πρόσβαση.

Σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη, άρση της απαγόρευσης των ορθίων στη διασκέδαση, αντί των παρελάσεων θα επιτρέπεται η διοργάνωση ενός αποκριάτικου πάρτι, επί παραδείγματι, αλλά μόνο για εμβολιασμένους.