Μήνυμα στην Αγκυρα, η αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ (Βίντεο)

||
||

Βίντεο από την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, υποβρύχιο Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Οσο θα εξελίσσονται το επόμενο 48ωρο οι ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις, στην 115 ΠΜ στη Σούδα θα ζεσταίνονται και οι μηχανές των τεσσάρων F-16 που απέστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στην Κρήτη, για ασκήσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι ασκήσεις με τα ΗΑΕ έχουν προγραμματιστεί για αργότερα.

Ενδεικτικό της βούλησης των ΗΑΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στη Σούδα είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος ζήτησε την παρουσία δύο μαχητικών από τον ομόλογό του των ΗΑΕ και εκείνος έστειλε τέσσερα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για μεγάλη αεροναυτική άσκηση με αμιγώς ευρωπαϊκό πρόσημο, ανάμεσα σε δυνάμεις Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εν λόγω άσκηση, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

«Η άσκηση», καταλήγει η ανακοίνωση, «αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο».