Ζακ Κωστόπουλος – Τρία χρόνια από τη δολοφονία του, ξεκινά η δίκη

||

Πέρασαν τρία χρόνια από την στυγερή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή και καλλιτέχνη που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από κοσμηματοπώλη,με κατάστημα στην περιοχή της Ομόνοιας, και άντρες της αστυνομίας.

«Η Αστυνομία έτσι λειτουργεί και σε όποιον αρέσει» θα έλεγε λίγες ημέρες μετά ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, Σταύρος Μπαλάσκας. Η ιστορία του Ζακ, γνωστού και ως Ζάκι, έχει διαδοθεί: Τον κυνήγησαν τραμπούκοι λόγω της εμφάνισής του, κρύφτηκε στο κοσμηματοπωλείο για να σωθεί, σε μία κρίση πανικού έσπασε το τζάμι για να γλιτώσει. Τότε, ο κοσμηματοπώλης και ο συνεργός του άρχισαν να τον ξυλοκοπούν. Ο Ζακ πέθανε ακαριαία.

Στη συνέχεια, κατέφτασαν άντρες του ΑΤ Ομονοίας και συνέχισαν να χτυπούν το νεκρό Ζακ. Όλο αυτό τραβήχτηκε σε βίντεο. Έπειτα, ξεκίνησε το μεγάλο μύθευμα: Ο Ζακ χαρακτηρίστηκε τοξικοεξαρτημένος ληστής, που μάλιστα είχε μαζί του μαχαίρι (το οποίο στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι «φύτεψε» η αστυνομία). Ο δολοφόνος «προστάτευε την περιουσία του» και η αστυνομία «έκανε τη δουλειά της». Έτσι, ξεκίνησαν οι πολλοί μικροί θάνατοι του Ζακ. 

Το βίντεο και η πορεία μέχρι τώρα

Το βίντεο της δολοφονίας δεν μπορούσε να αφήσει κενά: Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, δεν οπλοφορούσε, δεν ήταν επικίνδυνος. Ήταν διαφορετικός, είχε βαμμένα μάτια και νύχια και τις νύχτες γινόταν η Ζάκι.

Αμέσως, επί υπουργίας της Όλγας Γεροβασίλη, διατάχθηκε ΕΔΕ και οι αστυνομικοί τέθηκαν σε αναστολή.Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2020 η υπόθεση «πάγωσε» και η δίκη αναβλήθηκε επ’ αόριστον, λόγω της πανδημίας.

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου σηματοδότησε μία πολύ μαύρη στιγμή για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο Ζακ δολοφονήθηκε επειδή ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτομο, drag queen, αγόρι με βαμμένα νύχια. Είχε γράψει πολλές φορές τις εμπειρίες του από τραμπουκικές επιθέσεις στην Αθήνα και στα 33 του χρόνια τελικά δολοφονήθηκε επειδή ήταν διαφορετικός.

Έγινε σύμβολο των αγώνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και κατάφερε να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την αποδοχή, την βία και τα εγκλήματα που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. 

Η Μάγδα Φύσσα στο πλευρό της μητέρας του Ζακ

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή πριν λίγες ημέρες που η Μάγδα Φύσσα βρέθηκε στο πλευρό της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου. Οι γιοι και των δύο, έπεσαν θύματα από τον ίδιο εχθρό: Τον εκφασισμό.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξύπνησε μία οργή που σηματοδοτούσε δημοκρατικά αντανακλαστικά. Αλλά ακόμη και έτσι, διακυμάνσεις υπήρχαν. Πριν τον Παύλο Φύσσα,δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή ο μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν και η ελληνική κοινωνία δε φάνηκε να θορυβείται. Με τον ίδιο τρόπο που δολοφονήθηκε ο Ζακ, δολοφονήθηκε και ο Εμπουκά, νιγηριανός μετανάστης, στην Ομόνοια και αυτός από την αστυνομία. Αυτό δεν το μάθαμε ποτέ.

Νεκροί πολλών ταχυτήτων, λοιπόν. Έλληνες και μετανάστες, γκέι και στρέητ. Διαφορετικής αγανάκτισης νεκροί. Ωστόσο, η Μάγδα Φύσσα στο πλευρό της μητέρας του Ζακ, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: Οι δύο νέοι άντρες πέθαναν από το ίδιο χέρι, με τη μία ή την άλλη του μορφή.

Η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ξεκινά ξανά την Τετάρτη, με την ελπίδα να φέρει κι αυτή μηνύματα δημοκρατίας και ισότητας.

 

in.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ - CREATIVE PROJECTS

https://www.youtube.com/watch?v=sj3hX-_O1Jc&feature=youtu.be Δείτε την εκπομπή στο Facebook (κοινωνική δικτύωση) εδώ: https://fb.watch/pMwY_S3NcB/ Μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση την αστική αναζωογόνηση της γειτονιάς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.Παρεμβάσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως αυτή της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Αγ. Δημητρίου, η ανακατασκευή πεζοδρομίων, η δημιουργία νέων θέσεων…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/k1fIXgSAumw Αξιόλογος και αυθεντικός χοροδιδάσκαλος από την Κρήτη. Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση της κρητικής παράδοσης, ο Γιάννης Μεγαλακάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του On Camera «Εν αρχή ην ο…

https://youtu.be/F94ngpOCEhM Την Παρασκευή 26/01/2024 το OnCamera.gr βρέθηκε στο National Event του Climate Pact. Στη κάμερα μας μίλησαν:H συντονίστρια της χώρας για την Ελλάδα για το EU Climate Pact και Διευθύνουσα…

https://youtu.be/CiUVwC3gjr4 Η σύγχρονη τεχνολογία στις υπηρεσίες του επιχειρείν. Η κα Κωνσταντακάτου, μία νέα και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, μας μίλησε για τους νέους τρόπους πώλησης αγαθών και προϊόντων, καθώς και την προσφορά…

https://youtu.be/jZtGxxi4mjk Για κάποιους τα αυτοκίνητα και οι μηχανές είναι περισσότερο από απλά μέσα μεταφοράς. Είναι αντικείμενα πάθους, πηγή έμπνευσης και τρόπος ζωής. O Γιάννης Καγιόπουλος από τα πρώτα χρόνια της…