Κορωνοϊός – Εξαδάκτυλος: «Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι» (Βίντεο)

|| - OnCamera.gr
|| - OnCamera.gr

Έντονη ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με την κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα και τις συμπεριφορές των πολιτών. Μιλώντας στο Open, ο επιστήμονας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά αυτό το καλοκαίρι».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διαπίστωσε με πικρία ότι οι γιατροί δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες να φορούν τη μάσκα τους, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πάντα μια αυστηρή σύσταση από την ιατρική κοινότητα για τη χρήση της στους χώρους με συνωστισμό. Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις, αφού ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει, σημείωσε ο επιστήμονας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλησίες, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν έχει πει ποτένα μην χρησιμοποιείται η μάσκα και σε αυτούς τους χώρους, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συμπεριφορές κληρικών που είπαν πρόσφατα σε ανθρώπους να βγάλουν τη μάσκα.

Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Αναφορικά με το ποιες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε, τόνισε ότι οι μάσκες με φίλτρο είναι επικίνδυνες, καθώς προστατεύουν αυτόν που τις φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν υποκαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες ανάποδες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές». Επίσης πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες».