Σταϊκούρας για αναδρομικά συνταξιούχων: Θα τα πάρουν όλοι

||
||

Στην διαβεβαίωση αυτή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το σύνολο των συνταξιούχων που περιλαμβάνονται στην περίμετρο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ιδιωτικό τομέα) θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται (για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Στην διαβεβαίωση αυτή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια για το τρόπο πληρωμής τους, είτε δηλαδή να πληρωθούν σε δόσεις, είτε σε εφάπαξ, με κάποιο κούρεμα στο ποσό. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε οτι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δυο επίπεδα:

– Στο δημοσιονομικό, δηλαδή σε ποια χρονιά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος της καταβολής των αναδρομικών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το κόστος (ανεξάρτητα από το τρόπο πληρωμής) θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε μία μόνο οικονομική χρήση π.χ φέτος ή του χρόνου, ενώ δεν αναμένονται αντιδράσεις από του θεσμούς καθώς, η συγκεκριμένη δαπάνη είναι έκτακτη και μοναδική (one-off), δηλαδή δεν θα έχει επαναλαμβανόμενη επίδραση στα δημοσιονομικά

– To Ταμειακό, δηλαδή πως θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους. Ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο γιο ενδεχόμενο δόσεων όσο και της περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους (με κάποιο κούρεμα). Τόνισε, πως θα υπάρξει πολίτικη απόφαση για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρουτσης μιλώντας στην τηλεόραση του Open τόνισε πως με την ενημέρωση που εχουν στο υπουργείο, υπολογίζουν στα 3 δισ. τα αναδρομικά που διεκδικούν περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι για τις περικοπές που υπέστησαν μετά τον Ιούνιο του 2015.

Αντίστοιχη απόφαση αναμένεται επίσης για άλλους 600.000 συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως αρμόδιο για τις διεκδικήσεις τους. Αν ισχύσουν και για αυτούς τα ίδια, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 4-4,5 δισ. ευρώ.