Αυτοψία με κάμερα στο ελληνικό CSI – Μιλούν επιστήµονες της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών (Βίντεο)

||
||

«Σαρώνουν» βάσεις µε 500.000 φωτογραφίες. Σκανάρουν κινητά και σκληρούς δίσκους. Αναλύουν εκρήξεις και πυροβολισµού… Αυτό είναι το Ελληνικό CSI.

Μπορεί ένα PlayStation να οδηγήσει στα ίχνη ενός παιδόφιλου; Μπορεί ένα drone να οδηγήσει στη σύλληψη του εξαφανισµένου χειριστή του που παρακολουθεί κρίσιµες υποδοµές της χώρας; Μπορεί ένα σπασµένο κινητό τηλέφωνο µε διαγραµµένα δεδοµένα να ξετυλίξει ολόκληρη τη ζωή και την εγκληµατική δράση ενός επικίνδυνου κακοποιού; Μπορεί η τεχνητή νοηµοσύνη να αποτελέσει σύµµαχο για την εξιχνίαση ενός εγκλήµατος του «λευκού κολάρου» πολλών εκατοµµυρίων;

Η απάντηση που δίνουν στα παραπάνω ερωτήµατα οι «επίλεκτοι» αστυνοµικοί του ελληνικού CSI είναι καταφατική. Οι επιστήµονες της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών (∆ΕΕ) της Αστυνοµίας αποδεικνύουν µε την αθόρυβη δουλειά τους, που φαίνεται συνήθως στις τελευταίες σελίδες των δικογραφιών, ότι το «τέλειο έγκληµα» τελικά µπορεί να µην είναι και τόσο… τέλειο.

Δείτε το βίντεο

Το «Εθνος της Κυριακής» με την κάμερα του ethnos.gr περιηγήθηκε στα εργαστήρια του ελληνικού CSI και µίλησε µε τους αστυνοµικούς που παρακολουθούν καθηµερινά την εξέλιξη της ψηφιακής εγκληµατολογίας και αναβαθµίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών τους.

Στο Τµήµα Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων η εφημερίδα συνάντησε τον αστυνόµο Β’, εµπειρογνώµονα-εξεταστή, Κωνσταντίνο Τ. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν στη διάθεσή τους µια βάση δεδοµένων µε περίπου 500.000 φωτογραφίες ατόµων που έχουν σηµανθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

«Στόχος µας είναι από µία φωτογραφία υπόπτου να µπορέσουµε να καταλήξουµε στον φερόµενο ως δράστη. Εχουµε χωρίσει τη βάση δεδοµένων µας σε περίπου 150 κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση γίνεται µε βάση τα αδικήµατα. ∆ηλαδή έναν διαρρήκτη θα τον αναζητήσουµε στην τράπεζα δεδοµένων µε τα άτοµα που έχουν συλληφθεί για διαρρήξεις. Υπάρχουν και υποκατηγορίες. Για παράδειγµα, στην κατηγορία “Κλοπές” υπάρχει υποκατηγορία “Κλοπές στο µετρό”. Η αναζήτηση του υπόπτου γίνεται µε κριτήρια. Εκτός από το αδίκηµα, εισάγουµε στο ειδικό πρόγραµµα αναγνώρισης προσώπων στοιχεία όπως η εθνικότητα, το ύψος, το χρώµα µατιών, το χρώµα µαλλιών ή κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, όπως ένα τατουάζ. Πέρυσι έγιναν µόνο στην Αττική συνολικά 150 αναγνωρίσεις µε τη βοήθεια του συγκεκριµένου προγράµµατος, ενώ φέτος έχουν πραγµατοποιηθεί µέχρι στιγµής 70 αναγνωρίσεις στην Αττική» τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κωνσταντίνος Τ.

Πηγή:ethnos.gr