Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Novartis – Παππά και Παπαγγελόπουλου

|| - OnCamera.gr
|| - OnCamera.gr

Οι αποκαλύψεις της συνομιλίας Μιωνή – Παππά φέρνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατάσταση πολιτικής περιδίνησης, την ίδια ώρα που το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό από τις αμερικανικές αρχές, χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, έρχεται να ακυρώσει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να σπεύδει να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία μετά το διπλό πολιτικό τζακ – ποτ με τις υποθέσεις Μιωνή και Novartis. Από τη μία ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση, μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών του Νίκου Παππά ως υπουργού στην κυβέρνηση Τσίπρα -αλλά και επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα- με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή.

Στριμωγμένος στα «σχοινιά» ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές του Νίκου Παππά σε «μαγαζί», «παραμάγαζα» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει πλέον την άμυνα του γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που βάλλεται ευθέως. Όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον επί χρόνια στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ενώ η κριτική που επεφύλαξαν στον κ. Παππά και η «απολογία» του στα υπόλοιπα μέλη του ΠΣ δείχνουν αμηχανία για τα όσα ακόμα ενδεχομένως αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες μετά την προαναγγελία για ηχογραφημένες συνομιλίες, που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η ΝΔ επιμένει στο ερώτημα που έχει θέσει προς τον κ. Τσίπρα: «Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Όσο δεν υπάρχει παραίτηση ή αποπομπή, υποστηρίζει η Πειραιώς, οι δύο ταυτίζονται και τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΠΣ είναι θέατρο για να καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Παπαγγελόπουλος προς Ειδικό Δικαστήριο

Την ίδια ώρα, η πορεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς το ειδικό δικαστήριο, όπως προκύπτει από τα όσα διαδραματίστηκαν στην προανακριτική επιτροπή, κλυδωνίζει περισσότερο την εικόνα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τα κλειδιά για τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων και, όπως επαναλαμβάνει, οι χειρισμοί του ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ξαφνική αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης από τις εργασίες της επιτροπής πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις των μελών της σχολιάστηκε καυστικά από πηγές της Πειραιώς που ανέφεραν ότι «μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το… κεντρικό μαγαζί υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο… παραμάγαζο την αποχώρηση», ενώ υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν αυτός που έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει ότι η Novartis αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όμως τα όσα έγιναν γνωστά από τις ΗΠΑ καταρρίπτουν όχι μόνο αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά και την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Οι ίδιοι στέκονται σε τρία σημεία που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις:

Πρώτον, η υπόθεση Novartis και το πρόστιμο αφορά μόνο παράνομες προωθητικές ενέργειες σε ιδιώτες παρόχους, κλινικές και νοσοκομεία,
δεύτερον, δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους, ούτε για χειραγώγηση τιμών και
τρίτον, δεν προκύπτει τίποτα για οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, απαντούν στο επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να γίνει αναφορά για ποινικές ευθύνες προσώπων τρίτων χωρών, χαρακτηρίζοντας το ψευδές, διότι εάν κάποιος παραβιάσει την νομοθεσία των ΗΠΑ είναι ποινικά υπόλογος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς του ή του τόπου κατοικίας του.
Τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα καθώς εκτιμάται ότι έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τα όσα αποκαλύπτονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ