Με πυροτεχνήματα και μηνύματα ελπίδας υποδέχθηκαν το νέο έτος οι δήμοι της Αττικής

||

Μπορεί οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των δήμων για να υποδεχθούν τη νέα χρονιά, να μην πραγματοποιήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων προς αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού, ωστόσο οι δήμαρχοι της Αττικής έδωσαν τον εορταστικό τόνο που απαιτεί η ημέρα.

Ακριβώς τα μεσάνυχτα, ο ένας δήμος μετά τον άλλο, έσκισαν τον ουρανό με τα πυροτεχνήματά τους, φωταγώγησαν τις στολισμένες πόλεις τους και στα μηνύματα της κάθε δημοτικής Αρχής κυριάρχησε η ελπίδα το 2022 να είναι η χρονιά που θα βγει ο πλανήτης από τη δίνη της πανδημίας.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η πανδημία του κοροναϊού επέβαλε τους δικούς της κανόνες στους εορτασμούς και τα δρώμενα των ημερών, τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα όμως, κινητοποίησε και τις δυνάμεις εκείνες, που ανέδειξαν και πάλι την αλληλεγγύη και το κοινωνικό πρόσωπο προς τους αδύναμους, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και γενικότερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι δήμοι της Αττικής πρωτοστάτησαν σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην νιώσει κανείς μόνος και κανείς αβοήθητος.

Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Η κοινωνική μέριμνα των δήμων, μετά τα Χριστούγεννα, φρόντισε και για την πρώτη ημέρα του νέου έτους, ώστε να διώξει τη μελαγχολία που άφησε πίσω του το 2021 και να γεμίσει με την αισιοδοξία που φέρνει το 2022. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων της Αττικής επιστράτευσαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γεμίσουν με «πακέτα αγάπης» τους δημότες τους εκείνους, που είτε είναι ανίσχυροι οικονομικά είτε αδύναμοι σωματικά κι έτσι να μην τους λείψουν τα απαραίτητα, την παραμονή και ανήμερα του νέου έτους.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, συγκεντρώθηκαν από τις δημοτικές Αρχές είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής, ώστε να μοιραστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, στα άτομα εκείνα που έχουν ενταχθεί στις σχετικές δημοτικές λίστες. Εθελοντές και δημοτικοί υπάλληλοι εργάστηκαν πυρετωδώς για τον σκοπό αυτό, με κέρδος το χαμόγελο και τις ευχές που εισέπραξαν από τους παραλήπτες. Και τέλος, φρόντισαν ώστε να ετοιμαστούν πρωτοχρονιάτικα γεύματα για τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Έτσι, σήμερα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε πολλά σπίτια έχει τη δημοτική συνεισφορά.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις σε κάθε δήμο, εταιρείες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα, συνέβαλαν με τις προσφορές τους ή με δωροεπιταγές, σε αυτό το κύμα αλληλεγγύης. 

Κανένα παιδί χωρίς δώρο

Ειδικά φέτος, οι δήμοι της Αττικής έθεσαν κι έναν επιπλέον στόχο, να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς το δώρο του. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσαν μια δράση προσφοράς και με σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε» κάλεσαν τους δημότες να προσφέρουν παιχνίδια, βιβλία και ό,τι άλλο θα δώσει χαρά σ’ ένα παιδί, ώστε να παραδοθούν στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα όλοι οι δήμοι να γεμίσουν με κούτες παιχνιδιών και βιβλίων, κι έτσι δεν έμεινε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε σπίτι, που να μην έχει δώρο για κάθε παιδί. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, ο Άγιος Βασίλης «πέρασε» από παντού.

Οι φιλαρμονικές στις γειτονιές

Επί το έργον και οι φιλαρμονικές των περισσοτέρων δήμων της Αττικής. Χτες έψαλλαν τα κάλαντα στους δημότες και σήμερα γεμίζουν με μελωδίες τις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες, δίνοντας μουσικό χρώμα στην Πρωτοχρονιά.

Διαδικτυακές προβολές και εκδηλώσεις

Στον καιρό της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, το διαδίκτυο αποδείχθηκε «σύμμαχος» κι έτσι οι δήμοι της Αττικής εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του, είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους είτε στο κανάλι τους στο youtube, προκειμένου να δημιουργήσουν δράσεις, να προβάλλουν εκδηλώσεις, ακόμη και εργαστήρια για τα παιδιά, ώστε να περάσουν δημιουργικά τις ώρες στο σπίτι τους. Τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων, όσο και σήμερα την Πρωτοχρονιά, στο πρόγραμμά τους έχουν ενταχθεί και οι αφηγήσεις παραμυθιών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ