Ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑΜΕΑ; Δυστυχώς μόνο σε άλλη χώρα

|| - OnCamera.gr

«Δικαιούμαστε να κινούμαστε ελεύθερα στην πόλη όπως και εσύ». Αυτό είναι το μήνυμα που προβάλει τηλεοπτικό σποτ που ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει η ΚΕΔΕ για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ανθρώπων με αναπηρίες. Η Κεντρική Ένωση Δήμων της χώρας, πράττει καλά με την παραγωγή του σποτ, που ευχή όλων μας είναι να το δούνε πρώτα από όλα τα μέλη της αφού, σε αστικές κυρίως περιοχές, τα άτομα ΑΜΕΑ είναι μάλλον απλώς ανεπιθύμητα, αφού τα πεζοδρόμια ανήκουν στα αυτοκίνητα και τις μηχανές, ή στα δέντρα που καταλαμβάνουν σχεδόν όλο τους το πλάτος.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τους Δήμους που παρατηρείται το φαινόμενο, διότι είναι πάρα πολλοί και μόνο ένας Δήμαρχος που κάνει πως δεν βλέπει δεν θα δει τα προβλήματα. Οπότε, καλά κάνει η ΚΕΔΕ, όμως πολλά από τα μέλη της, Δήμοι, είτε δεν θα το δούνε καθόλου διότι έχουν σοβαρότερα κατά την κρίση τους θέματα να ασχοληθούν είτε θα το δούνε και θα κοκκινίσουν από ντροπή εφόσον έχουν αίσθηση συνυπευθυνότητας στο μπάχαλο που επικρατεί σε δρόμους και πεζοδρόμια. Τώρα θα μου υπενθυμίσετε, πως πρώτα φτιάχτηκαν οι δρόμοι και ότι και αν περίσσεψε έγινε πεζοδρόμιο…

Επανερχόμαστε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ σε σχέση με το σποτάκι για να αναφέρουμε τα εξής σημαντικά, Το μήνυμα που προβάλλεται, αφού έλαβε την έγκριση από το ΕΣΡ, θα προβάλλεται από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας έως τις 25 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Εθνική Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που έχει καθιερωθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Με γνώμονα πως τίποτα δεν μπορεί να προωθείται για τα Άτομα με Αναπηρία χωρίς τη δική τους συμμετοχή, για την παραγωγή του τηλεοπτικού μηνύματος ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Επιπλέον λόγω της πανδημίας και για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας επιλέχθηκε η παραγωγή να γίνει με τη διαδικασία animation.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου με αφορμή με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ δηλώνει: «Πεποίθηση της Αυτοδιοίκησης είναι πως έχει καταλυτική σημασία ο σεβασμός της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων του άλλου, και κατ΄ επέκταση η καλλιέργεια συνείδησης σεβασμού των ανθρώπων με αναπηρίες, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης προσβασιμότητας τους με την αποτροπή εμποδίων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και εν γένει στη λειτουργία των πόλεων.

Ως εκ τούτου οι δήμοι με τις δράσεις τους και τις πολιτικές που ασκούν, καλούνται να φροντίζουν συνεχώς και αδιαλείπτως για τη διασφάλιση της «ορατότητας» των ανθρώπων με αναπηρίες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Και αυτό προσπαθούμε καθημερινά».

in.gr