Παραβιάζει η Ελλάδα τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες;

|| - OnCamera.gr

Mετά τις νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και άλλων διεθνών μέσων σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στρέφονται στην Κομισιόν ζητώντας να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με το Spiegel Online, με επιστολή τους «πιέζουν για να κινηθεί διαδικασία για παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών κατά της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας. Αυτό προκύπτει από επιστολή προς την Κομισιόν της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην επιστολή εκτός από την κίνηση της λεγόμενης διαδικασίας επί παραβάσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν από την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «να περικόψει η ΕΕ κονδύλια που προορίζονταν για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις αναφερόμενες χώρες».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Μπίργκιτ Σίπελ, η οποία συνυπογράφει την επιστολή παρατηρεί:

«Τα ρεπορτάζ του Spiegel παρουσιάζουν μια τρομακτική εικόνα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (…) Οι βίαιες επαναπροωθήσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, όπως ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Αντιθέτως βλέπω πολύ περισσότερο σε αυτές τις επαναπροωθήσεις μια συστηματική επίθεση στο δίκαιο ασύλου και τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ πρέπει να αντισταθεί σθεναρά».

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ