Θεσσαλονίκη – Το «τρικ» των ανεμβολίαστων για να μπαίνουν στα μαγαζιά – Πρόστιμα και συλλήψεις

|| - OnCamera.gr

Από την ημέρα που τα μέτρα στην εστίαση χαλάρωσαν για τους εμβολιασμένους, αρκετοί είναι οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη που έχει συλληφθεί να χρησιμοποιούν όχι πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά… δανεικά.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες έχουν επιστρατεύσει νέο «τρικ» για την ανεξέλεγκτη είσοδό τους στα καταστήματα της εστίασης, χρησιμοποιώντας τα QR codes των πιστοποιητικών άλλων προσώπων.

Πρόσφατα, άλλωστε, συνελήφθη σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη μια γυναίκα, η οποία απολάμβανε το ποτό της με… δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς, στον έλεγχο της ΕΛΑΣ διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν με εκείνα της ταυτότητάς της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανταλλάσσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού τρίτων προσώπων, με στόχο να «ξεφύγουν» από τους ελέγχους στις εισόδους των καταστημάτων.

«Έχω δώσει το barcode εμβολιασμού μου σε τουλάχιστον έξι άτομα στην παρέα μου, καθώς πολλά καταστήματα δεν κάνουν ταυτοποίηση στοιχείων, άρα μπαίνουν κανονικά», δήλωσε στο ThessToday.gr εργαζόμενος στον τομέα της αισθητικής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα κόλπα με τις ταυτότητες

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε γνωστό κατάστημα με μπιλιάρδο και πινγκ πονγκ, στο κέντρο της πόλης. Παρέα των εννιά ατόμων εντοπίστηκε από την κάμερα να ανταλλάζει πιστοποιητικά εμβολιασμού, έξω ακριβώς από το κατάστημα. Ο επιχειρηματίας με γνώμονα την αυστηρή ποινή που επιβάλλεται και στο κατάστημα -αν και εφόσον αποδειχθούν «δανεικά» τα πιστοποιητικά- ζήτησε από την παρέα ταυτότητες για εξακρίβωση στοιχείων με το green pass. Άμεσα, και τα εννέα άτομα, εξήλθαν του καταστήματος, με έναν εξ’ αυτών να λέει «εδώ κάνουν ελέγχους». 

 - OnCamera.gr

Και με τον κλοιό των ελέγχων σε καταστήματα της εστίασης να «σφίγγει» σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας επισημαίνει στο ThessToday.gr ότι εδώ κι κάποιες ημέρες οι ανεμβολίαστοι εκτός από το… δανεικό πιστοποιητικό, επιδεικνύουν με τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμη και την πίσω πλευρά της ταυτότητας του κατόχου, προκειμένου να φαίνονται πιο πειστικοί!

«Έρχονται ορισμένοι και μαζί με το δήθεν πιστοποιητικό τους μας δείχνουν σε φωτογραφία την πίσω πλευρά της αστυνομικής “ταυτότητας” τους, υποστηρίζοντας ότι δεν την έχουν μαζί τους. Μόνο την πίσω πλευρά της ταυτότητας, όμως, καθώς στην μπροστινή δεν αναγράφεται σε πολλές περιπτώσεις το ονοματεπώνυμο μαζί με την υπογραφή του κατόχου», τονίζει στο ThessToday.gr ο επιχειρηματίας.

Τα νέα αυτό «τρικ» χρησιμοποιούνται από τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο για τη λειτουργία της εστίασης σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Και καθώς ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, τόσο οι ανεμβολίαστοι προσπαθούν με νέες μεθόδους -και παρά τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού – να εισέλθουν αθρόα σε καταστήματα με πλήρως εμβολιασμένους πελάτες.

  - OnCamera.gr

Φιλοκώστας: «Μηδαμινές αυτές οι πρακτικές»

Μπορεί οι συγκεκριμένες πρακτικές να θεωρούνται ως «κοινό μυστικό» μεταξύ των ανεμβολίαστων, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, εξήγησε στο ThessToday ότι τα εν λόγω «κόλπα» είναι «μηδαμινά». Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο ίδιος, αν και εφόσον οι συγκεκριμένες μέθοδοι χρησιμοποιούνται από τους ανεμβολίαστους, τότε θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ