Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έφερνε ποτά «μπόμπες» από τη Βουλγαρία – Πώς δρούσε

|| - OnCamera.gr

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης 12 ατόμων τα οποία μετέφεραν από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά προχώρησαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση και τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, σε περιοχές των Σερρών, της Λάρισας, της Αττικής, της Καρδίτσας και της Βοιωτίας εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε η εν λόγω οργάνωση ενώ σχηματίστηκε δικογραφία.

Από τις αρχές του έτους η δραστηριότητα

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τις αρχές του έτους εισήγαγαν παράνομα από τη Βουλγαρία αιθυλική αλκοόλη, για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών καθώς και συσκευασμένα ποτά, στα οποία επανατοποθετούσαν νέες ελληνικές ετικέτες αντικαθιστώντας τις πραγματικές.

Στη συνέχεια, διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά τα ποτά χωρίς να καταβάλουν τους προβλεπόμενους δασμούς και φόρους, αποκομίζοντας για τον εαυτό τους τεράστια οικονομικά οφέλη. 

Η δικογραφία

Σε βάρος της 12μελους οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία που αφορά στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για τα σήματα και τα ναρκωτικά.

Οι διαφυγόντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες, ξεπερνούν τις 850.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 

Πώς δρούσαν

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ειδικά διασκευασμένα φορτηγά οχήματα, μετέφεραν τις λαθραίες ποσότητες σε αποθήκη σε περιοχή των Σερρών.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τις ποσότητες σε αποθήκες νόμιμης επιχείρησης στη Λάρισα, όπου προέβαιναν στην απόξεση των ετικετών και επικολλούσαν πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, με λογότυπα επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης, φρόντιζαν ώστε η μεταφορά στη Λάρισα να γίνεται σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο οι ποσότητες οινοπνεύματος να μπορούν να δικαιολογηθούν από τη νόμιμη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Έπειτα, διοχέτευαν τα αλκοολούχα ποτά στη λιανική πώληση, ενώ τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη μέσω μεταφορικών εταιριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 

Η λίστα των κατασχεθέντων

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν με τη συνδρομή κλιμακίων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ), καθώς και των Τελωνείων Σερρών και Λάρισας, σε οχήματα, αποθηκευτικούς χώρους, οικίες και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 18 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, των 1.000 λίτρων η καθεμία
  • 770 δοχεία με αιθυλική αλκοόλη, των 10 λίτρων το καθένα
  • 880 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης
  • 900 λίτρα σε πλαστικές φιάλες που περιείχαν αλκοολούχα ποτά
  • 3.396 φιάλες αλκοολούχων ποτών
  • 10.000 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ειδική κατασκευή – εργαλεία για την απόξεση ετικετών
  • 8 οχήματα, τράκτορας με επικαθήμενο ρυμουλκούμενο
  • 2.145 γραμμάρια ηρωίνη
  • 9.200 ευρώ
  • κινητά τηλέφωνα και έγγραφα
 
in.gr