Τι πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι

|| - OnCamera.gr

Kατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή/και εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με κάποιους πρόσθετους κινδύνους για την υγεία.

 
Θερμοπληξία

Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστά δύσκολη την αποτελεσματική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Προβλήματα στην υγεία από αυτή την απορρύθμιση μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και να καταλήξουν μέχρι και σε θερμοπληξία.

Δείτε επίσης : Πόσα παγωτά μπορεί να τρώει το παιδί;

Αφυδάτωση

Τόσο το αλκοόλ όσο και ο ήλιος προκαλούν αφυδάτωση. Το αλκοόλ είναι διουρητικό και ο ήλιος αυξάνει την εφίδρωση για να παραμείνουμε δροσεροί. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ στον ζεστό ήλιο, χωρίς παράλληλη ενυδάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ρυθμό απώλειας υγρών.

Διεσταλμένα αγγεία αίματος

Η λιποθυμία λόγω υπερθέρμανσης ή λόγω υπερβολικού ποτού οφείλεται σε κοινό μηχανισμό. Η μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε θέρμανση του σώματος και σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία μας καθιστούν πιο ευαίσθητους σε λιποθυμικά επεισόδια, εάν ταυτόχρονα δεν έχει γίνει σωστή ενυδάτωση. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αντίστοιχη διαστολή των αγγείων και προκαλεί παρόμοια αποτελέσματα.

Ατυχήματα στη ναυσιπλοΐα και τροχαία ατυχήματα

Σχεδόν το 1/3 όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων με σκάφη οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, με πολλούς ανθρώπους να κάνουν οδικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ποτό και η οδήγηση αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.

Τι σημαίνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετιστεί με κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μέτρια κατανάλωση για υγιείς ενηλίκους γενικά σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Τι είναι, όμως, το ένα ποτό;

Παραδείγματα ενός ποτού είναι:

Μπίρα με 5% αλκοόλ: 340 ml (περίπου ένα μικρό κουτάκι).

Κρασί με 12%-14% αλκοόλ: 142 ml (όσο ένα κλασικό ποτήρι κρασιού).

Αποσταγμένα οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ: 43 ml (ποσότητα που φτάνει μέχρι τη μέση σε κλασικό ποτήρι ουίσκι μαζί με πάγο).

vita.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ