Δημοσκόπηση Alco: Το 46% θέλει να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας

Δημοσκόπηση Alco: Το 46% θέλει να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας

Δημοσκόπηση Alco: Το 46% θέλει να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας

Προβάδισμα 13,6 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια ποσοστά αποχής.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης (το δεύτερο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου) η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σαφές προβάδισμα ωστόσο αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία είναι ότι αναμένεται η αποχή να αγγίξει ακόμα και το 60%.

Η τάση αντί να είναι αυξητική είναι μειούμενη όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές σε ό,τι αφορά στην αποχή κρίνει ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco με 6 στους 10 να μην πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει. Αυτό που συμπεραίνει είναι ότι δεν λειτούργησε το διακύβευμα που επιχείρησε να βάλει η ΝΔ στην ατζέντα. «Δεν πέρασε το αφήγημα» είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα μαθηματικά δεδομένα η ΝΔ, στην εκτίμηση ψήφου κινείται μεταξύ 29,5 μέχρι και 33,9% λίγο κάτω από τον στόχο της ο ΣΥΡΙΖΑ έως 17,8% και το ΠΑΣΟΚ έως 13,8% . Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ανοίγει η μάχη για την 4η θέση από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται στη δεύτερη θέση, ενώ στην 4η θέση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο η αποχή.

Λίγο αν επηρεάσει το ζήτημα του πόθεν έσχες του Κασσελάκη, που ήταν εκτός της χρονικής διεξαγωγής της δημοσκόπησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στα υψηλά και χαμηλά ποσοστά κρίνει ο Κώστας Παναγόπουλος.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ 13% Το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 6,9% η Ελληνική λύση 7,4%.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου οι αναποφάσιστοι, οι απαντήσεις ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξής: Νέα Δημοκρατία 37%, ΠΑΣΟΚ 10%, Σπαρτιάτες 9%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, Πλεύση Ελευθερίας 6%, ΚΚΕ 5%, ΜέΡΑ25 4%.

Το 46% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στην ερώτηση αν η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Ίδιο ποσοστό καταγράφει και η αρνητική απάντηση.

Στην ερώτηση για το αν όσα συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο, αύξησαν ή μείωσαν το ενδιαφέρον για τις εκλογές το 47% απαντά ότι έμεινε ίδιο, το 22% ότι αυξήθηκε και το 26% ότι μειώθηκε.

Για όσους θα πάνε να ψηφίσουν έχουμε μετακινήσεις στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, κρίνει ο Κώστας Παναγόπουλος.

Υπάρχει μετακίνηση από τη Νέα Δημοκρατία προς τη Νίκη και μειωμένη κίνηση προς την Ελληνική Λύση ενώ σταθερά είναι τα ποσοστά στην κεντροαριστερά με αυξημένες ροές προς τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25.

Είναι δύσκολο σύστημα, εκτιμά ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco, σε ότι αφορά στους αναποφάσιστους. Η ΝΔ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων ενώ χονδρικά ένα 30% δεν έχει αποφασίσει μεταξύ ΝΔ και άλλου κόμματος έναντι ενός σχεδόν 20% του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν 10%ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στο κατά πόσο η ψήφος τις ευρωκλογές είναι ψήφος διαμαρτυρίας τα ποσοστά είναι οριακά τους τελευταίους 3 μήνες και η εικόνα σχεδόν αμετάβλητη.

Οι μισοί θα πάνε για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…