Δήμος Καλαμαριάς: Aπέρριψε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα Αρετσούς

Δήμος Καλαμαριάς: Aπέρριψε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα Αρετσούς

Δήμος Καλαμαριάς: Aπέρριψε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα Αρετσούς

«Αντιαναπτυξιακή και αδιανόητη» χαρακτήρισε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την αξιοποίηση της Μαρίνα Αρετσούς, απορρίπτοντας έτσι το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει ανοικοδόμηση σε περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η κ. Αράπογλου μιλώντας στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς με θέμα την κατάρτιση γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ υπογράμμισε πως η ακτή της Καλαμαριάς «θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση, όπως κάνουν οι πόλεις σε όλον τον πλανήτη, που αναπλάθουν τις ακτές τους και διευρύνεται ο δημόσιος χώρος».

Η δήμαρχος τόνισε πως ο δήμος Καλαμαριάς δεν «μπορεί να κλείσει τα μάτια» και πως εάν προχωρήσει το master plan του ΤΑΙΠΕΔ «θα δημιουργήσει τετελεσμένα για μια Καλαμαριά και μια Θεσσαλονίκη που δεν θα αναγνωρίζουμε». Είπε πως στη ΜΠΕ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έργων, μειώνεται το πράσινο, περιχαρακώνεται μια ολόκληρη περιοχή προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην παραλιακή ζώνη, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υποστήριξε πως η δημοτική αρχή είναι αντίθετη στο προτεινόμενο σχέδιο που δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί μεγάλο τμήμα της έκτασης για χρήσεις που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, συνεδριακούς χώρους και στάθηκε στην προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία κατέθεσε ο δήμος ζητώντας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε το 2023.

«Ζητούμε την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ και απορρίπτουμε το περιεχόμενο της ΜΠΕ που αφορά στο έργο της αξιοποίησης Μαρίνας Αρετσούς», είπε η κ. Αράπογλου, συμπληρώνοντας: «Ζητάμε συνολικό σχεδιασμό της ακτής και απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη πρόταση που δεν αφορά την αξιοποίηση της Μαρίνας αλλά ένα αδιανόητο real estate, κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα».

Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ανέφερε πως μέχρι τις 18 Ιουλίου το θέμα θα απασχολήσει και τη Μητροπολιτική Επιτροπή που θα κληθεί, επίσης, να γνωμοδοτήσει. «Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει βαρύνουσα σημασία η άποψη του δήμου. Γιατί μεγάλες επενδύσεις χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν μπορούν να υπάρξουν», υποστήριξε.

Στην ειδική συνεδρίαση παρέστησαν και μίλησαν οι βουλευτές, Δημήτρης Κούβελας, Ιωάννης Δελλής, Μιχάλης Χουρδάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρηγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Πάρις Μπίλλιας και επικεφαλής παρατάξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γραπτή τοποθέτηση επί του θέματος έστειλε και η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου.

Την ανησυχία τους για το μέλλον της περιοχής εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της Καλαμαριάς, όπως επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά από πολύωρη συζήτηση το Σώμα ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την απόρριψη της ΜΠΕ και την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…