Δήμαρχος Πάτρας : «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για την πυροπροστασία!»

Δήμαρχος Πάτρας : «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για την πυροπροστασία!»

Δήμαρχος Πάτρας : «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για την πυροπροστασία!»

Ο Δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι καθώς και οι ευθύνες που τους βαρύνουν. Συγκεκριμένα είπε ο Δήμαρχος Πάτρας :

” Δεν μας έκανε, δυστυχώς, εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος χθες (30/6) στα ζητήματα της πυροπροστασίας και λέγοντας πως «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», κάλεσε τους Δήμους «να απομακρύνουν κατεπειγόντων αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους», μιλώντας για τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων, λες και δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες!

Η Κυβέρνηση απεκδύεται των μεγάλων ευθυνών της, πετώντας το «μπαλάκι» για το πολύ σοβαρό ζήτημα της πυροπροστασίας αφενός στους Δήμους και αφετέρου στους ίδιους τους πολίτες και την «ατομική ευθύνη» τους, μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, περνά ακόμα μια αρμοδιότητα στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χρηματοδότηση, ενώ επιχειρεί να μεταφέρει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές στις δημοτικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Πατρέων, για ολόκληρο το χρόνο έλαβε για την Πολιτική Προστασία χρηματοδότηση ύψους 153.000€, τη στιγμή που δαπανά ετησίως 700 – 800 χιλιάδες ευρώ, για προληπτικά τεχνικά έργα, σαρζανέτ, τοιχία αντιστήριξης, καθαρισμό και αποκομιδή των υπολειμμάτων. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση!

Η Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της!” είπε ο κ. Πελετίδης και συμπλήρωσε προτείνοντας τα εξής :

– Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
– Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη, ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη.
– Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
– Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό.
Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.
– Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή του Ερυμάνθου τις προηγούμενες μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…