Διατροφή και μικροβιώματα: Μείωση του κινδύνου αδυναμίας

Διατροφή και μικροβιώματα: Μείωση του κινδύνου αδυναμίας

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Journal αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και διαθέτουν ποικιλία στο στοματικό μικροβίωμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αδυναμία. Η αδυναμία είναι μια κλινική κατάσταση που σχετίζεται με σωματική αναπηρία και κακές υγειονομικές εκβάσεις.

Η σημασία της διατροφής και του μικροβιώματος

Τα τελευταία χρόνια, οι ιατρικές εξελίξεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος συνοδεύεται από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης αδυναμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη λειτουργία πολλών οργανικών συστημάτων. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους καθιστά πιο ευάλωτους σε αρνητικές υγειονομικές συνέπειες, όπως πτώσεις, νοσηλείες και αναπηρίες.

Ο ανθρώπινος μικροβιώτης, η συνολική κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ασθένεια. Το έντερο και η στοματική κοιλότητα φιλοξενούν τις μεγαλύτερες και δεύτερες μεγαλύτερες μικροβιακές κοινότητες, αντίστοιχα. Το στοματικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την συστηματική υγεία μέσω φλεγμονωδών και μεταβολικών οδών, συνδέεται με στοματικές ασθένειες και συστηματικές καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Η έρευνα και τα ευρήματα

Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δυναμικής του στοματικού μικροβιώματος. Μια υψηλής ποιότητας διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποικιλία και τη σύνθεση του μικροβιώματος. Νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος. Το στοματικό μικροβίωμα μπορεί επίσης να ρυθμίζει τις διατροφικές προτιμήσεις του ξενιστή, επηρεάζοντας τις γευστικές του προτιμήσεις για γλυκές, ξινές, αλμυρές και πικρές γεύσεις.

Η μελέτη περιλάμβανε 6.283 ενήλικες από τις κύκλους 2009–2010 και 2011–2012 της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής (NHANES), μια συνεχιζόμενη έρευνα που διεξάγεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την αξιολόγηση της υγείας και της διατροφικής κατάστασης του γενικού πληθυσμού των Η.Π.Α. Οι δείκτες αδυναμίας των συμμετεχόντων υπολογίστηκαν, με υψηλότερους δείκτες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη αδυναμία.

Η ανάλυση της μελέτης αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη ποικιλία στοματικού μικροβιώματος συνδέονταν με σημαντικά χαμηλότερους δείκτες αδυναμίας σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη ποικιλία. Παρόμοια, παρατηρήθηκε χαμηλότερη πιθανότητα αδυναμίας μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τη διατροφή υψηλότερης ποιότητας. Μεταξύ των τεσσάρων διατροφικών δεικτών που αναλύθηκαν, ο δείκτης φλεγμονής της διατροφής συνδέθηκε σημαντικά με τον δείκτη αδυναμίας, με τους συμμετέχοντες που είχαν τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αδυναμίας.

Τελευταία άρθρα από την Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ONCAMERA

ΕΡΕΥΝΑ ONCAMERA - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr