Διατροφή για την Υγεία του Πλανήτη: Σχέση με Μακροχρόνια Ζωή και Μειωμένες Εκπομπές

Διατροφή για την Υγεία του Πλανήτη

Μια πρόσφατη ανάλυση που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών γευμάτων και λιγότερων ζωικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτή η μελέτη προσφέρει αποδείξεις ότι οι επιλογές διατροφής που είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για τον πλανήτη.

Σημαντικά Ευρήματα της Μελέτης

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ της υψηλής συμμόρφωσης με τη Διατροφή για την Υγεία του Πλανήτη (PHD) και της συνολικής θνησιμότητας, καθώς και της θνησιμότητας από συγκεκριμένες αιτίες σε δύο πληθυσμιακές ομάδες. Επιπλέον, συνδύασε προηγούμενα στοιχεία σχετικά με τις κύριες χρόνιες ασθένειες μέσω μιας μετα-ανάλυσης και διερεύνησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών συνηθειών που αναφέρθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερους δείκτες συμμόρφωσης με τη Διατροφή για την Υγεία του Πλανήτη παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και καλύτερους δείκτες ΔΜΣ, υποδεικνύοντας ότι αυτή η διατροφή είναι μέρος ενός υγιέστερου τρόπου ζωής. Είναι αξιοσημείωτο ότι μία στις τρεις θανάτους παγκοσμίως συνδέεται με τη διατροφή, ενώ τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για το 30% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Διατροφή για την Υγεία του Πλανήτη

Η Διατροφή για την Υγεία του Πλανήτη, όπως καθορίστηκε από την Επιτροπή EAT-Lancet για Υγιεινές Διατροφές από Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων, προωθεί την κατανάλωση κυρίως φυτικών γευμάτων με περιορισμένες ποσότητες ζωικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη. Οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ανά χώρα, μέτρηση και αποτέλεσμα.

Η ανάλυση χρησιμοποίησε καμπύλες δόσης-αντίκτυπου, οι οποίες αποκάλυψαν ότι όσο πιο πιστά ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες τη διατροφή, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της συνολικής θνησιμότητας και της θνησιμότητας από καρκίνο. Οι ερευνητές συνδύασαν δύο προοπτικές ομάδες για να αξιολογήσουν τη θνησιμότητα και πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση για να εκτιμήσουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν την ανάγκη για καθοδήγηση που να μεταφράζεται σε γεύματα και πολιτικές. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για τη δοκιμή αιτίων και την εφαρμογή λύσεων σε ευρύτερη κλίμακα σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Τελευταία άρθρα από την Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ONCAMERA

ΕΡΕΥΝΑ ONCAMERA - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr