Διαστάσεις πανδημίας έχει πάρει η ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας.

Διαστάσεις πανδημίας έχει πάρει η ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας.

Διαστάσεις πανδημίας έχει πάρει η ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας.

Με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία η ΕΛΑΣ θα ενεργεί ακόμα και αν δεν το ζητήσει το θύμα. Η εγκύκλιος υπογράφεται από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Γκανέ με αφορμή τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, που τίθεται σε εφαρμογή από την 01-05-2024. Ειδικότερα, η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις είναι σαφής, καθώς τονίζεται πως είναι υποχρέωση της αστυνομίας να παρέχει συνδρομή στα θύματα”.

«Είναι επιβεβλημένο και χρήσιμο: α) να επισημαίνετε στις αστυνομικές αρχές που λαμβάνουν γνώση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας ότι η κοινωνική συμπαράσταση με την προβλεπόμενη διεύρυνση των φορέων του δημοσίου τομέα που θα παρέχουν συνδρομή στα θύματα-ηθική συμπαράσταση και υλική συνδρομή- αποτελεί υποχρέωσής τους, ενώ δεν απαιτείται πλέον σχετικό αίτημα των θυμάτων και θα πρέπει να ενεργούν ‘αμελλητί’, ώστε να τους παρασχεθεί, αμέσως η απαραίτητη κατά περίπτωση, αρωγή β) να παρέχετε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στις αστυνομικές αρχές, όταν επιλαμβάνονται αξιόποινων συμπεριφορών που εμπίπτουν στις διατάξεις προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακή βίας, να λαμβάνουν πάντοτε μέτρα ασφαλούς μεταφοράς και παραμονής των θυμάτων σε ενδεδειγμένους χώρους χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των δραστών».

Απόλυτη προτεραιότητα στις δίκες για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η ίδια εγκύκλιος απευθύνεται και προς τους Εισαγγελείς Εφέτες και Πρωτοδίκες της χώρας ως προς τη διαπίστωση, ακόμα και στο πρώιμο στάδιο της ακρόασης του θύματος, της διάπραξης ενδοοικογενειακής βίας και της ενημέρωσης των αρμόδιων κρατικών φορέων. Ιδιαίτερη δε μνεία κάνει και στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των πλημμελημάτων της ενδοοικογενειακής βίας και την παραπομπή των κατηγορουμένων αμέσως στο αρμόδιο δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η οδηγία να εκδικάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι σχετικές υποθέσεις, με σύντομο προσδιορισμό και αριθμητική πρόταξη στο πινάκιο δικασίμου.

Η εγκύκλιος αρχικά περιλαμβάνει αναδρομή στα νομοθετήματα που έχουν μέχρι σήμερα θεσπιστεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή έννομη τάξη, στο πλαίσιο καταπολέμησης του φαινομένου της ανισότητας των δύο φύλων και της προστασίας των γυναικών και της ενδοοικογεναικής βίας.

«Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 2 παρ. 1 Συντ, 7 παρ. 2 Συντ., 21 παρ. 1 Συντ. συνάγεται ότι η Πολιτεία είναι επιφορτισμένη με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της οικογένειας μέσω παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο και άλλων αναγκαίων παροχών υλικής μορφής, ώστε κανένα άτομο να μην αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο προορισμένο να ικανοποιεί διάφορους σκοπούς», επισημαίνει η εγκύκλιος.

Η εγκύκλιος σημειώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται προς τον σκοπό προστασίας των γυναικών συνηγορούν στη δυσάρεστη παραδοχή της ύπαρξης ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Η κρισιμότητα του φαινομένου της κακοποίησης εντός της οικογένειας ώθησε το νομοθέτη στη θέσπιση του Ν. 3.500/2006. Ακολούθησαν οι προσθήκες του Ν. 4531/2008 και η ανανέωση του Ποινικού Κώδικα με το Ν. 4610/2019 και τις ειδικές νομοθετικές τυποποιήσεις των άρθρων 312, 330, 333 ΠΚ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…