Μπλακ άουτ έχει προκληθεί στις μεταβιβάσεις και στην αξιοποίηση σχεδόν του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Αυτό υποστηρίζουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» τόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας.
Το «πρασίνισμα» της χώρας εξαιτίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή χιλιάδων ιδιοκτητών που βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις.
Η πρόσφατη παράταση των αναρτήσεων που αναγγέλθηκε παρατείνει τη διάρκεια της περιόδου του μπλακ άουτ για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην ανάρτηση. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν με τη μορφή έξι ερωτήσεων – απαντήσεων και τη βοήθεια του Μιχάλη Καλογιαννάκη όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι (με το τι ισχύει και τι όχι) για όσο διάστημα διαρκεί η ανάρτηση.
1 Πού υπάρχει πρόβλημα;
Στις εκτάσεις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών στις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων δασικών χαρτών. Οχι σε όλες τις εκτάσεις εκτός σχεδίου στη χώρα, αλλά μόνο των περιοχών όπου έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες.
2 Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);
Αυτά που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες γίνεται η ανάρτηση, αλλά βρίσκονται εντός οικισμού ή εντός σχεδίου. Ο λόγος είναι πως αυτές οι περιοχές δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.
3 Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν αν βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης;
Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτείται δήλωση του μηχανικού ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία. Επιπλέον, ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού ως μη δασικά, όπως ακόμα και παραχωρητήρια, όταν δεν φαίνονται στον δασικό χάρτη ως δασωμένοι αγροί.
4 Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν ακίνητα εκτός σχεδίου, όπου είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών;
Εφόσον δεν κατατεθεί αντίρρηση και το ακίνητο έχει χρήση μη δασική, 45 ημέρες μετά το πέρας της περιόδου κατάθεσης αντιρρήσεων, όπου κυρώνεται ο δασικός χάρτης μερικώς για αυτές τις περιοχές. Ετσι, αν η ανάρτηση, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022, μπορεί να γίνει μεταβίβαση τον Μάρτιο του 2022.
Τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία. Ωστόσο, όσον αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, οι περισσότερες δεν έχουν εξεταστεί ακόμη. Μέχρι στιγμής για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί 108.658 αντιρρήσεις.
5 Υπάρχει ίδιο πρόβλημα με την έκδοση οικοδομικών αδειών στα ίδια ακίνητα;
Υπάρχει, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας της έκτασης, που έμμεσα επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
6 Εχει νόημα να καταθέσει κάποιος αυτή τη στιγμή αντίρρηση;
Οχι, γιατί αναμένονται αλλαγές στον δασικό χάρτη, αλλά και στη νομοθεσία που το διέπει. Μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν πρόδηλα σφάλματα, ώστε να αναμορφωθεί εγκαίρως ο δασικός χάρτης. Η ενδεχόμενη υποβολή αντίρρησης σε μια έκταση που θα αναμορφωθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει στο να μη συμπεριληφθεί στη μερική κύρωση που θα γίνει 45 ημέρες μετά το πέρας της περιόδου κατάθεσης αντιρρήσεων.
Οι αναρτήσεις
Επιπλέον, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικά όλες τις περιοχές της Αττικής αλλά και τους νομούς σε ολόκληρη την Ελλάδα όπου αυτή τη στιγμή «τρέχει» η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, μετά – και – την πρόσφατη παράταση έξι μηνών που δόθηκε, έχουν περιθώριο έως το τέλος του χρόνου να ενημερώνονται και να ελέγχουν τον δασικό ή μη χαρακτήρα μιας περιοχής γενικά ή ενός ακινήτου ειδικότερα.
Ειδικότερα για την Αττική (οι υπόλοιπες περιοχές καταγράφονται στο γράφημα), αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση σε Μάνδρα, Κρωπία, Αγ. Δημήτριο, Αγ. Παρασκευή, Μοσχάτο, Βούλα, Αιγάλεω, Καματερό, Ανθούσα, Μαραθώνα, Ηράκλειο, Αργυρούπολη, Ταύρο, Θρακομακεδόνες, Κυψέλη, Πεύκη, Κηφισιά, Μυλοπόταμο (ανήκει στο Δήμο Κυθήρων), Αντικύθηρα, Σπέτσες, Περιστέρι, Φυλή, Νέα Ερυθραία, Αγκίστρι, Κυψέλη (Μέθανα), Τροιζήνα, Ασπρόπυργο, Ιλιον, Αρτέμιδα, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Ελευσίνα, Ελληνικό, Καλλιθέα, Ερυθρές, Λυκόβρυση, Μαγούλα, Νέο Ψυχικό, Πέραμα, Σαλαμίνα, Χαϊδάρι, Αλιμο, Οινόη, Παπάγου, Νέα Πεντέλη, Πολυδένδρι, Βαρνάβα, Σκάλα Ωρωπού, Αίγινα, Πικέρμι, Μαρούσι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Γλυκά Νερά, Παιανία, Βύρωνα, Νέα Μάκρη, Μελίσσια, Ραφήνα, Φιλοθέη, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Βουλιαγμένη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Ν. Σμύρνη, Νίκαια, Παλαιό Φάληρο.
Πνίγεται κάθε συναλλαγή
Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργο Ρούσκα, «η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία».
Με αυτό το δεδομένο, όπως επισημαίνει, «η αβεβαιότητα και η συνεπαγόμενη αδυναμία σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων ή της μεταγραφής / καταχώρισης αυτών στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο / Κτηματολογικό Γραφείο επί ακινήτων που βρίσκονται εντός του αναρτημένου δασικού χάρτη δημιουργούν έναν επικίνδυνο βάλτο, στον οποίο πνίγεται κυριολεκτικά η κάθε είδους συναλλαγή στο ακίνητο (αγοραπωλησίες, επενδύσεις κ.ά.), με άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα της οικονομίας», όπως αναφέρεται στο in.gr
Αδύνατη η μεταβίβαση
Ο Γιώργος Ρούσκας στέκεται ιδιαίτερα σε ένα παράδειγμα, όπου σε ενιαία κατά τον τίτλο της έκταση ένα τμήμα αυτής αποδίδεται στον δασικό χάρτη ως δασικό. «Η μεταβίβαση έστω του μη δασικού τμήματος του ακινήτου καθίσταται σήμερα αδύνατη» λέει. Γιατί; «Διότι υπάρχει η στρεβλή άποψη ότι με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται κατάτμηση δασικής έκτασης, παρόλο που αυτό που μεταβιβάζεται είναι μόνο το μη δασικό τμήμα ενώ το δασικό τμήμα άλλωστε, στην πραγματικότητα, δεν αποτελούσε ποτέ ιδιοκτησία του ιδιώτη» συμπληρώνει.
Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη επιστημονική διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση ενός ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν εγκαίρως τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της κύρωσης του δασικού χάρτη.