Χοληστερόλη: Ερευνητές ανακάλυψαν νέο φάρμακο

Χοληστερόλη: Ερευνητές ανακάλυψαν νέο φάρμακο -Μετά τις στατίνες, η επόμενη κορυφαία κατηγορία φαρμάκων για τη διαχείριση της χοληστερόλης είναι οι αναστολείς PCSK9. – Αυτοί οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί παράγοντες βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης από το αίμα, αλλά σε αντίθεση με τις στατίνες, οι οποίες είναι διαθέσιμες ως από του στόματος παράγοντες, οι αναστολείς PCSK9 μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο ως ενέσεις, δημιουργώντας εμπόδια στη χρήση τους.

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (UH) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, αποκαλύπτει μια, άγνωστη στρατηγική για τη διαχείριση της χοληστερόλης, με ένα φάρμακο που δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμη και τις θεραπείες για τον καρκίνο.

Υπό δοκιμή φάρμακο μειώνει τη χοληστερόλη κατά 70%
Πρόκειται για φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, το οποίο μειώνει τα επίπεδα PCSK9 και τη χοληστερόλη κατά 70% όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα.

φάρμακο

Το PCSK9 είναι ένα ένζυμο στην κυκλοφορία του αίματος, που ελέγχει τον αριθμό των υποδοχέων LDL, «μαρκάροντάς» τους για αποικοδόμηση. Οι υποδοχείς LDL, οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων, έχουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης, αφού αναλαμβάνουν να την απομακρύνουν από το αίμα. Επομένως, ένα φάρμακο που αναστέλλει το ένζυμο PCSK9 συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των υποδοχέων LDL.

Το νέο φάρμακο χρησιμοποιεί ουσιαστικά το μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο γνωστό για την αγγειοδιασταλτική του ιδιότητα. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μπορεί επίσης να στοχεύσει και να αναστείλει το PCSK9, μειώνοντας τη χοληστερόλη. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το φάρμακο εμφάνισαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης κατά 70%.

Συμβολή στη θεραπεία του καρκίνου
Εκτός από τον αντίκτυπο στον τομέα του μεταβολισμού της χοληστερόλης, τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η στόχευση της PCSK9 μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών του καρκίνου.

«Η PCSK9 δεν στοχεύει μόνο τους υποδοχείς της LDL προς αποικοδόμηση, αλλά μεσολαβεί επίσης στην αποικοδόμηση του MHC 1 στα λεμφοκύτταρα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων», δήλωσε ο Jonathan S. Stamler, MD, κύριος συγγραφέας, της μελέτης. «Έτσι, αν ανασταλεί η PCSK9, μπορείτε να ενισχυθεί η επιτήρηση του καρκίνου από τον οργανισμό», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/bbXr1oornq4 Στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο Ευάγγελος Αλμπάνης εξελέγη μέλος, ως προτεινόμενος από την Παράταξή του, ενώ έχει να επιδείξει -παρά το νεαρό της ηλικίας του- μία…

https://youtu.be/k1fIXgSAumw Αξιόλογος και αυθεντικός χοροδιδάσκαλος από την Κρήτη o Γιάννης Μεγαλακάκης. Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση της κρητικής παράδοσης, ο Γιάννης Μεγαλακάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του On Camera «Εν…

https://youtu.be/F94ngpOCEhM Την Παρασκευή 26/01/2024 το OnCamera.gr βρέθηκε στο National Event του Climate Pact. Στη κάμερα μας μίλησαν:H συντονίστρια της χώρας για την Ελλάδα για το EU Climate Pact και Διευθύνουσα…