Cheat Meals: Πώς μας επηρεάζουν οι διατροφικές παρασπονδίες

Cheat Meals: Πώς μας επηρεάζουν οι διατροφικές παρασπονδίες

Cheat Meals: Πώς μας επηρεάζουν οι διατροφικές παρασπονδίες

||

Νέα Μελέτη ρίχνει στο φως στον τρόπο που μας επηρεάζουν τα cheat meals, ακόμα και όταν ακολουθούμε γενικά μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία ενός ατόμου. Ωστόσο, τα cheat meals, γνωστά και ως διατροφικές παρασπονδίες, που μπορεί να περιλαμβάνει από το τηγανητό φαγητό, τα γλυκά έως και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά αυτά τα οφέλη.

Αυτό είναι το εύρημα νέας επιστημονικής μελέτης από το Rush University Medical Center.

Cheat meals και μεσογειακή διατροφή

Για να διαπιστώσουν τις επιδράσεις, κάθε τρία χρόνια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν μια γνωστική αξιολόγηση σε ερωτηματολόγιο, που εξέτασε βασικές δεξιότητες επεξεργασίας πληροφοριών και την μνήμη και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν 144 είδη τροφίμων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πόσο «κοντά» ήταν οι συμμετέχοντες σε ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, η οποία περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, ελαιόλαδου, ψαριού, πατάτας και μη επεξεργασμένων δημητριακών, καθώς και μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Επίσης, αξιολόγησαν πόσο κάθε συμμετέχων ακολούθησε μια δυτική δίαιτα, η οποία περιελάμβανε τηγανητά τρόφιμα, γλυκά, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και άλλα γνωστά comfort foods.

Δυτική διατροφή και γνωστική υγεία

«Η δυτική διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γνωστική υγεία» επισημαίνει η Puja Agarwal, καθηγήτρια για την επιδημιολογία της διατροφής στο Rush University Medical Center.

«Τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία μεσογειακής διατροφής σε σύγκριση με εκείνα που είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία ισοδυναμούσαν με 5,8 χρόνια νεότερης ηλικίας γνωστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες, που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων και διαβήτη, διατηρώντας παράλληλα τον εγκέφαλο ακμαίο και υγιή, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Όσο περισσότερο μπορούμε να ενσωματώσουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια στην διατροφή μας τόσο καλύτερα για τον εγκέφαλο και για τον οργανισμό. Για να επωφεληθούμε από δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι σημαντικό να αποφύγουμε αυτούς τους πειρασμούς ώστε να μην μειώσουμε τα οφέλη της» καταλήγουν οι ερευνητές.

VITA.GR

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…