Ανδρέας Ευθυμίου : Το κεντρικό κράτος μας δημιουργεί ασφυξία και μας απαξιώνει

Ανδρέας Ευθυμίου : Το κεντρικό κράτος μας δημιουργεί ασφυξία και μας απαξιώνει

Ανδρέας Ευθυμίου : Το κεντρικό κράτος μας δημιουργεί ασφυξία και μας απαξιώνει

Ο Ανδρέας Ευθυμίου Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, σε συνέντευξή του στο airetos.grλέει πως η Αυτοδιοίκηση σιγά-σιγά χάνει σε αξιοπιστία.” Το κεντρικό κράτος μας δημιουργεί ασφυξία και μας απαξιώνει. Εάν οι Δήμοι δεν αντιδράσουν ουσιαστικά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.” αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει,

“Ζούμε σε μια εποχή εξαιρετικά περίπλοκη, μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη για τοπικές πρωτοβουλίες. Η τεχνολογία, οι διεθνείς τάσεις προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και η ανάδυση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για μία πόλη σύγχρονη, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

Θεωρώ ότι υπάρχουν 6  συνθήκες που πρέπει να συζητήσουμε ώστε να καταφέρουμε να βγούμε  από το αδιέξοδο:

1.     Η πρώτη συνθήκη προσδιορίζει τις  στρατηγικές μας για την ανάπτυξης της πόλης μας

Η ανάπτυξη της πόλης μας είναι μια συνεχής προσπάθεια και ένα συλλογικό στοίχημα. Οι στρατηγικές μας πρέπει να βασίζονται οπωσδήποτε στη συμμετοχή των πολιτών, στην αποκέντρωση και στην ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοδιοίκηση  που θα διεκδικήσουμε στιβαρά για  την ενίσχυση του θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου.

2.     Η δεύτερη  συνθήκη αναφέρεται στην ανάγκη για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πόλης μας

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση θέτει ως  προτεραιότητα την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. Είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε ένα αστικό περιβάλλον που διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη μετακίνηση, την πρόσβαση στις υπηρεσίες και την ίση ευκαιρία για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την κοινωνική τους θέση.

Μέσα από πράσινους χώρους, πεζόδρομους και  προσβάσιμες υποδομές, η πόλη μας θα γίνει πιο βιώσιμη  και πιο φιλόξενη για τους κατοίκους της.

3.     Η τρίτη  συνθήκη καθορίζει  την  ενδογενή και βιώσιμη ανάπτυξη και την Πολιτική Προστασία

Η δέσμευσή μας για ανάπτυξη πρέπει να είναι βαθιά προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα, σεβόμενοι  απόλυτα το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές με  πολιτικές πράσινης μετάβασης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Πρέπει να εστιάζουμε στις καινοτόμες και συμμετοχικές διαδικασίες που κινητοποιούν τον δημότη και διευρύνουν το αίσθημα του «ανήκειν». Ο δρόμος της ενδογενούς ανάπτυξης θα μας διευκολύνει ώστε να  στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στις δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης μας, ώστε να γίνουμε αυτάρκεις και ανθεκτικοί, με ταυτόχρονη ανάπτυξη όλων των έργων και ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας.

4.      Η τέταρτη συνθήκη αφορά την αστική αναβίωση και την αναζωογόνηση της πόλης μας

Μέσα από στρατηγικές ανάπλασης δημόσιων χώρων και αναβάθμισης της ποιότητας των συνοικιών μας, είναι δυνατόν  να μεταμορφώσουμε τις πόλεις  μας σε περιοχές

αναζωογόνησης  δίνοντας έμφαση στις πράσινες μεταφορές ώστε  να καταστήσουμε τις γειτονιές πιο φιλικές και ανθρώπινες.

5.     Η πέμπτη συνθήκη αναφέρεται στη διαμόρφωση ισχυρής ταυτότητας

Η εποχή μας απαιτεί σαφή προσανατολισμό στις ανθρώπινες αξίες και στη διαμόρφωση μιας ενιαίας, ισχυρής ταυτότητας στις πόλεις  μας.

Χρειάζεται  να αναδείξουμε  την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου  μας και τις παραδόσεις  που μας καθιστούν μοναδικούς ώστε  να τα συνδέσουμε με τις σύγχρονες ανάγκες και προοπτικές.

Η διαμόρφωση ταυτότητας της πόλης οικοδομείται από τις αξίες και τις εμπειρίες που συνδέουν τους κατοίκους με την κοινότητά τους.

Επενδύοντας σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, εκδηλώσεις και συνέργειες με τοπικούς φορείς, μπορούμε να δώσουμε στην πόλη μας μια σύγχρονη ταυτότητα που  αντανακλά τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον.

6.     Η έκτη συνθήκη αφορά το αίσθημα εντοπιότητας και το αίσθημα του Ανήκειν

Θέλουμε  να ενισχύσουμε το αίσθημα εντοπιότητας των κατοίκων και το αίσθημα του ανήκειν με στόχο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα κοινό όραμα.

Κρίσιμο στοιχείο είναι να  προωθήσουμε τη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι η πόλη τους είναι το σπίτι τους και ότι κάθε τους προσπάθεια θα έχει το δικό της αντίκτυπο. Με την ενίσχυση της διαφάνειας, της αμεσότητας στη λήψη αποφάσεων και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών, κάθε πολίτης μπορεί να αισθανθεί ότι η φωνή του μετράει. Έχοντας έναν κοινό σκοπό, μια κοινή πορεία, η κοινωνία γίνεται πιο ανθεκτική και δημιουργική.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μια ισχυρή αυτοδιοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, λειτουργώντας αυτοτελώς  και χωρίς τις παρεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης.” είπε ο Ανδρέας Ευθυμίου Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου και κάλεσε τους πολίτες να εργαστούν όλοι μαζί για να μετατρέψουν τις πόλεις τους σε ένα πρότυπο βιωσιμότητας και αναζωογόνησης όπου κάθε κάτοικος θα νιώθει ότι θα είναι σημαντικός  και ότι θα ανήκει σε μια κοινωνία που τον υπολογίζει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Τα υλικά χειροτεχνίας, η γνωστή σε όλους τους γονείς «λίστα» των νηπιαγωγείων, που κάθε χρόνο ανήκε στις υποχρεώσεις της οικογένειας των νηπίων, πλέον δεν επιβαρύνει τους γονείς των μαθητών μας,…

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας κ. Π. Πικραμένος, μετά την προσφυγή των Δήμων στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα των διατάξεων του ΝΟΚ, με…

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα «μπόνους δόμησης» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), και δικαιώνει πλήρως τη στάση του Δήμου Χαλανδρίου και όλων των άλλων Δήμων…