Ανάπτυξη παιδιού: Γιατί σκαρφαλώνει παντού;

Ανάπτυξη παιδιού: Γιατί σκαρφαλώνει παντού;

Ανάπτυξη παιδιού: Γιατί σκαρφαλώνει παντού;

||

Eίναι αξιολάτρευτο να βλέπετε για πρώτη φορά το μικρό σας να προσπαθεί να ανέβει στον καναπέ. Ίσως να μην μπορείτε να σταματήσετε τα χαμόγελα και τα γέλια. Ίσως ακόμη και να καταφέρετε να βιντεοσκοπήσετε τον αγώνα του να κατακτήσει τον καναπέ, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ξανά ξανά αυτήν την αστεία απόπειρα. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, το χαρούμενο συναίσθημά σας μπορεί να εξαφανιστεί καθώς παρακολουθείτε το μικρό σας να σκαρφαλώνει σε κάθε έπιπλο ή αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά του.

Γιατί τα νήπια αγαπούν το σκαρφάλωμα;

Τα νήπια σκαρφαλώνουν επειδή μπορούν ή τουλάχιστον μπορούν να προσπαθήσουν. Τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στις κινήσεις του σώματός τους σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να ρίξουν μια μπάλα, να τρέξουν γρήγορα στο πάρκο και να σηκωθούν πάνω στα έπιπλα.

Είναι αθώο στην αρχή: το μικρό παιδί θέλει απλά να καθίσει στον καναπέ σαν τη μαμά και τον μπαμπά. Μόλις όμως συνειδητοποιήσει τη δύναμη στο σώμα του, το παιδί μπορεί να θέλει να εξερευνήσει τα όρια όπως κάνει με όλα τα άλλα.

Για μερικά παιδιά, οι αναπόφευκτες πτώσεις και ο φόβος του μεγάλου ύψους αρκούν για να τα εμποδίσουν να ωθήσουν τα όρια πολύ μακριά. Αυτά τα παιδιά πιθανότατα θα αποθαρρυνθούν εύκολα από το να ανέβουν μετά από μερικές σταθερές υπενθυμίσεις σας ότι οι καρέκλες είναι για να καθόμαστε και οι βιβλιοθήκες για να τοποθετούμε τα βιβλία.

Υπάρχει όμως ένας άλλος τύπος προσωπικότητας, που δεν θα σταματήσει. Για αυτά τα μικρά παιδιά, το σκαρφάλωμα είναι συναρπαστικό. Θέλουν να εξασκήσουν τους μυς τους και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους σχετικά με το τι υπάρχει στο πάνω ράφι. Τα μικρά παιδιά με μεγαλύτερα αδέλφια μπορεί να είναι ακόμη πιο αποφασισμένα να σκαρφαλώσουν, επειδή προσπαθούν να μιμηθούν τα άλλα παιδιά γύρω τους.

Πώς θα αποτρέψετε το παιδί να σκαρφαλώσει

Η αναρρίχηση είναι ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού, αλλά μπορεί να είναι επίσης μια συμπεριφορά που προκαλεί άγχος στους γονείς, καθώς μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Το παιδί είναι πιθανό να πέσει και να χτυπήσει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί κινείται σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον. Φροντίστε λοιπόν να απομακρύνετε τα έπιπλα μακριά από τα παράθυρα, να στερεώσετε τις τηλεοράσεις και τις βιβλιοθήκες, να κάνετε τις γωνίες των επίπλων λιγότερο αιχμηρές και να τοποθετήσετε ένα βοηθητικό σκαλοπάτι στις βιβλιοθήκες σας.

Από εκεί και πέρα, το να προσπαθήσετε να σταματήσετε το μικρό σας από το να σκαρφαλώνει, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να λειτουργήσει. Μάλιστα, αν χάσετε την ψυχραιμία σας και εμφανίσετε έντονη δυσαρέσκεια, τότε το μόνο που θα έχετε καταφέρει θα είναι να μετατρέψετε το σκαρφάλωμα σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που εκνευρίζει τη μαμά. Αυτό που μπορεί πράγματι να βοηθήσει, είναι το να δώσετε στο νήπιο τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να κινηθεί και να εκτονωθεί

imommy.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Κανένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο ΧΥΤΑ – Δράση συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας-Περιβάλλοντος του Δήμου Πεντέλης Ο Δήμος Πεντέλης ανακοινώνει από φέτος την έναρξη της δράσης «Κανένα…

Ο Δήμος Αγκιστρίου πήρε την καλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία των μικρών νησιωτικών δήμων στην έρευνα του ΚΕΦίΜ. Οι Δήμοι Λυκόβρυσης – Πεύκης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Λοκρών, Αγίου Βασιλείου, Σαλαμίνας…

Σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Αμαρουσίου και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ Θεόδωρου Αμπατζόγλου ο Δήμος Αμαρουσίου θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ που αφορά στην τιμολογιακή πολιτική για το…