Ακρίβεια: Μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Ακρίβεια: Μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Ακρίβεια: Μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Βουλή

Στο κόκκινο σκαρφαλώνει το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει της αυριανής συζήτησης που θα διεξαχθεί στη Βουλή για το μείζον ζήτημα που ταλανίζει τα νοικοκυριά, αυτό της ακρίβειας. Η αντιπολίτευση αναμένεται να στριμώξει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ντιμπέιτ» εν όψει των ευρωεκλογών.

Η συζήτηση προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, για διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναμένεται να τεθούν και άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς πλέον οι ευρωεκλογές απέχουν μόλις δύο εβδομάδες.

Στην πολύωρη συνεδρίαση αναμένεται να εκτοξευτούν μύδροι της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που έχει λάβει -και κυρίαρχα αυτά που δεν έχει λάβει- για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Στην ατζέντα θα τεθεί και η φορολόγηση των υπερκερδών.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, ενώ επισήμανε πως «έχουμε καταθέσει δύο ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό (15 Μαρτίου & 4 Απριλίου), οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν εισέρχονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής».

Αναλυτικά το κείμενο του αιτήματος για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με βάση το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, που διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, έχει ως εξής: «Η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε σειρά βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που σχεδόν κάθε εβδομάδα έρχονται αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, αλλά και κλάδους της οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή και ο δευτερογενής τομέας. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα σημαντικές παραγωγικές μονάδες της χώρας βάζουν λουκέτο, ως απόρροια ιδίως της ενεργειακής κρίσης.

Η χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια κατακτά συχνά αρνητικές πρωτιές στο κόστος ενέργειας (ρεύματος και καυσίμων) κάτι που επαναλαμβάνεται και επιβεβαιώνεται το τελευταίο διάστημα στα πρατήρια της χώρας. Εντός του Μαρτίου, πριν από την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα καταγράφηκε ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη στη βενζίνη, ενώ ακόμα και χωρίς τους υψηλότατους φόρους η τιμή της αμόλυβδης υπήρξε μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποδεικνύονται μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εφόσον η χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2023 επιδίδεται σε έναν πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων, και η ίδια κατάσταση εξακολουθεί και τον Μάρτιο: δεύτερη με 5,4% μετά τη νησιωτική Μάλτα, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης οι αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο ήταν μόλις 1,7%.

Παράλληλα και ο γενικός πληθωρισμός σημειώνει άνοδο (3,4% το Μάρτιο έναντι 3,1% το Φεβρουάριο) σε αντίθετη πορεία από ότι συμβαίνει γενικά στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για το δομικό πληθωρισμό (εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια), όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με ρυθμό 3,4% το Μάρτιο έναντι 3% του Φεβρουαρίου, ενώ στην ευρωζώνη υποχωρεί.

Οι παραπάνω συγκρίσεις διαψεύδουν, τόσο την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που πραγματοποιούν οι φορείς της πολιτείας, όσο και το αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας στο οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της».

Τέλος, το κείμενο του αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει αναφέροντας πως «Το θέμα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις. Έναντι αυτού η πολιτική της κυβέρνησης, όχι απλά δεν φέρνει αποτελέσματα αλλά, προστατεύει τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έρχεται ο ίδιος ρωτώντας τη Βουλή ή την αντιπολίτευση, αλλά εισέρχεται στην αυριανή συζήτηση απολογούμενος και ελεγχόμενος».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, με την Κουμουνδούρου να σημειώνει πως «παρότι δεν είναι βουλευτής, έχει αποφασίσει να παραβρεθεί στη Βουλή, προκειμένου να στείλει με την παρουσία του τα κατάλληλα μηνύματα, καθώς εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί σε μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ολης της ύλης, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές».

Τα βασικά θέματα που θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η ακρίβεια και οι συνέπειες της στην οικονομία. Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, στόχος του θα είναι να αναδείξει από τη μία τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και από την άλλη θα προσπαθήσει να καταρρίψει το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός είναι το αίτημα του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, για να αντιμετωπιστεί η πρακτική πολυεθνικών εταιρειών να τιμολογούν με αυθαίρετο τρόπο τα προϊόντα από χώρα σε χώρα, αίτημα το οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «δίκαιο».

«Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφατικά, είναι κάτι το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Υπουργών, για πρώτη φορά αναβαθμίζεται όμως σε επίπεδο Πρωθυπουργού, να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά. Γιατί δεν μπορεί να διαφημίζουμε την ενιαία αγορά και να λέμε έχουμε ενιαία αγορά στην Ευρώπη και να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις» είχε τονίσει σε δηλώσεις του ο Μητσοτάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…